Vaccination af hund

Vaccinationer beskytter din hund mod smitsomme sygdomme, der i sidste ende kan være livstruende. Der er 3 kernevacciner og flere ikke-kernevacciner, som tilvælges ud fra en individuel vurdering,

Hundevaccination - Sådan beskytter du din bedste ven

Hos AniCura mener vi, at det vigtigste er dit kæledyrs helbred og trivsel. Vacciner forebygger mange sygdomme, der kan ramme din hund. Vaccinering har længe været anset som den nemmeste måde at sikre hunde et sundt og langt liv.

Hvorfor skal hunde vaccineres? 

Flere af de sygdomme, der vaccineres mod, er potentielt livstruende sygdomme, som heldigvis er sjældne i Danmark med kun nogle få rapporterede tilfælde hvert år.

Ved at lade din hund vaccinere forebygger du ikke kun, at din hund bliver smittet, du bidrager også til at holde det totale smittetryk nede, hvilket betyder mængden af smitteemner i hundepopulationen holdes på et lavt niveau. 

Hvad skal hunde vaccineres mod?

Vacciner inddeles i to kategorier: Kernevacciner og ikke-kernevacciner.

Kernevacciner er vigtige for alle hunde at få, da de beskytter dem mod smitte, hvor hundene kan risikere at blive alvorligt syge eller dø, hvis de ikke er tilstrækkeligt vaccineret.  

Ikke-kernevacciner tilvælges individuelt i dialog mellem dyrlæge og ejer. Her vurderes blandt andet smitterisikoen i lokalområdet og rejsebehov.

Hvor ofte skal hunde vaccineres?

Kernevacciner 

Kernevaccinerne beskytter mod tre sygdomme. Det er vaccinerne imod hundesyge (også kaldet hvalpesyge), smitsom leverbetændelse samt parvovirus.

  Hundens alder
1. vaccination 6-8 uger
2. vaccination 12 uger
3. vaccination ca. 12 måneder

Efter de 12 måneder indkaldes der årligt til sundhedstjek samt vaccination. Det anbefales altid at besøge dyrlægen årligt, for at sikre, at din hund er sund og rask. Bemærk også, at der kan være forskelle i hvor mange gange kernevaccinerne gentages afhængigt at hundens alder ved 1. vaccination, smitterisiko og valg af vaccine.

Husk, at når man har med levende væsener at gøre, kan der være individuellle grunde til, at din hund ikke følger skemaet. 

Ikke-kernevaccinationer til hunde 

Ikke-kernevaccinationer til hunde baseres på din hunds behov og bør vurderes i samarbejde med din dyrlæge. Her vurderes blandt andet smitterisikoen i lokalområdet og rejsebehov. Ikke-kernevacciner beskytter mod andre smitsomme sygdomme såsom leptospirose, borrelia, parainfluenza, bordetella, herpes og rabies

Hundesyge

En virus, som angriber hundens kropsystemer, hvilket resulterer i en infektion, som kan være særdeles svær at behandle. 

Symptomer er blandt andet nedsat appetit, udflåd fra næse og øjne, væskemandel, hoste og lungebetændelse, fortykkelse af huden på snude og trædepuder samt opkast og diarré. Denne sygdom kam være livstruende, men er heldigvis sjælden i Danmark.

Rabies / hundegalskab 

Rabies eller hundegalskab er en virusinfektion, der angriber nervesystemet. Sygdommen kan overføres fra hunde til mennesker og er din hund først blevet smittet, kan den desværre ikke helbedredes. Heldigvis kan sygdommen forebygges med en vaccine. Læs mere om rabies her.

Parvovirus

Parvovirusinfektion hos hunde er en virus, som inficerer hundens mave-tarmkanal. Parvovirus spredes via en smittet hunds afføring og kan blive transporteret via poter, pels, fodtøj m.m. Smitten spredes allerede inden hunden får symptomer. Læs mere om parvovirus her.

Kennelhoste

Kennelhoste er normalt ikke farligt, men det er en smitsom luftvejsinfektion hos hunde, som kan lede til følgeinfektioner, som i sig selv kan være mere alvorlige. Kennelhoste har fået navnet, da den oftest forekommer, når mange hunde er samlet fx i kenneler eller hundepensionater. Læs mere om kennelhoste her

Leptospirose

Leptospirose kaldes også ”rottesyge” og i de seneste år har vi oplevet flere tilfælde end tidligere. Infektionen kan være livstruende for både hunde og mennesker, hvis den ikke behandles. Den skader primært lever og nyrer og kan forårsage alvorlige organskader. Læs mere om leptospirose her.

Skal hunde vaccineres inden rejse?

For hunde som skal rejse til udlandet kræves yderligere vaccinationer. Ifølge Fødevarestyrelsen og andre EU-landes regelværk skal hunden være vaccineret mod rabies og have et EU-pas.

I mange lande forekommer smitsomme sygdomme, som er meget sjældne i norden, såsom leptospirosis og leishmaniasis. Kontakt et at vores dyrehospitaler eller dyreklinikker for mere information, hvis du planlægger at rejse til udlandet med din hund.

Du kan også se en nærmere vejledning på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor du nemt kan finde frem til specifikke landes krav og regler, ved at svare på et par spørgsmål. 

Skal tæver vaccineres inden avl?

Planlægger du at bruge din tæve i avl, er det muligt at vaccinere mod herpesvirus (CHV-1). Herpesvirus giver sjældent symptomer hos voksne dyr, men kan forårsage infertilitet, aborter, dødfødte hvalpe og svage hvalpe, der dør kort efter fødslen.

Får hunde bivirkninger ved vaccination?

Det er usædvanligt, at hunde rammes af bivirkninger af vaccinen, men ildebefindende, feber eller allergisk reaktion, kan forekomme. Dog er de gavnlige effekter ved vaccinen større end eventuelle bivirkninger.

Kontakt en dyrlæge

Få hurtigt svar på vigtige spørgsmål

Med AniCura-appen kan du komme i direkte kontakt med en af vores dyrlæger. Hop ind i appen, dyrlægen tilslutter sig og chatten starter. Ved behov kan der skiftes til telefon- eller videosamtale, og du kan uploade fotos og sende video til dyrlægen, som kan hjælpe med at vurdere dit dyrs symptomer. Med AniPlan® får du ubegrænsede besøg i AniCura-appen.
Læs mere om appen

Download AniCura-appen

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Pas på hundens tænder

Vi synes det er vigtigt, at du har de rette betingelser for at opdrage, passe og nyde din hunde. Her på vores hjemmeside har vi samlet mange tips og råd til dig som hundeejer.
Læs flere tips og råd om hunde her
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.