Leptospirose hos hund

Leptospirose kaldes også ”rottesyge” og i de seneste år har vi oplevet flere tilfælde end tidligere af sygdommen. Leptospirose er en potentielt dødelig sygdom, der også kan ramme mennesker. Sygdommen kan være dødelig for både hunde og mennesker, hvis den ikke behandles.

Leptospirose opstår på grund af en type bakterier, som hedder spirokæter. Spirokæter er spiralformede, bøjelige organismer, der kan bore sig ind i for eksempel hundepoter, hvis der er små skader i huden eller slimhinder. Der findes mange forskellige arter af leptospirer og de kan inficere mange forskellige pattedyr.

Leptospirer udskilles via urin fra smittebærere og de typiske smittebærere er mus, rotter og andre gnavere. Leptospirose kan smitte via urin fra alle smittede dyr eller mennesker. Leptospirose smitter oftest fra fugtige eller våde omgivelser, eksempelvis moser, åer eller søer, men de kan også smitte fra oversvømmede kloakker.

Ikke alle dyr bliver syge af smitten, det afhænger blandt andet af hundens immunforsvar. Hvis hunden får sygdommen i alvorlig grad er det en farlig og livstruende sygdom. 

Symptomer

Symptomer på leptospirose er blandt andet:

  • Let træthed
  • Opkast
  • Diarré eller forstoppelse (eller en vekslen mellem disse)
  • Høj feber
  • Hunden er nedstemt
  • Hunden er tørstig
  • Hunden udskiller kun små mængder eller slet ingen urin
  • Meningitislignende symptomer
  • Gulsot
  • Bugsmerter på grund af hævelse af nyrerne
  • Der kan i fremskredne tilfælde være sår i mundhulen og på hundens tunge

Diagnosticering

Det kan være svært at diagnosticere leptospirose ud fra symptomerne alene, fordi de minder om symptomer på andre sygdomme. Diagnosen stilles på baggrund af blodprøver, der undersøges for antistoffer mod leptospirose. Andre diagnosticeringsmuligheder kan være røntgenundersøgelse, ultralydsscanning, biokemiske undersøgelser og undersøgelser under mikroskop.

Behandling

Hvis sygdommen opdages i tide, kan man ofte redde hunden med den rette behandling. Typisk behandler man med understøttende behandling og antibiotikabehandling. Hvis hunden ikke får symptomer eller får svage symptomer som ikke opdages og dermed ikke behandles, så kan hunden være smittebærer og udskille leptospirer i flere år.
Den bedste behandling er forebyggende behandling. Man kan vaccinere mod sygdommen og da vaccinen er relativt kortvarig bør den gives årligt. Læs mere om vaccination af hund og ikke-kernevaccinerne her

Hvis du har mistanke om, at din hund har leptospirose, bedes du oplyse dette, når du kontakter dyrehospitalet, så de nødvendige forholdsregler kan tages, for at undgå smitte af både andre dyr og mennesker. Du bør også holde øje med symptomer hos dig selv og de personer, som hunden har været i kontakt med, og kontakte lægen, hvis der opstår sygdom eller du har spørgsmål.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.