Sterilisation af hund

Hunde steriliseres ofte for at mindske risikoen for sygdomme, som er relaterede til kønshormonpåvirkninger. Sterilisation kan også ske for at undgå falsk drægtighed eller uønsket drægtighed.

Hanhunde kastreres, mens tæver steriliseres. Ved sterilisation af en tævehund fjernes hundens evne til at reproducere sig og dermed kommer hunden ikke længere i løbetid. 

Hvorfor steriliseres hunde?

I dag steriliseres hunde af forskellige grunde. Det kan være af medicinske årsager eller adfærdsrelateret i forbindelse med hundens løbetid.

Medicinske årsager

Ved den sterilisation fjernes risikoen for at blive ramt af livmoderrelaterede sygdomme såsom livmoderbetændelse (pyometra), eftersom hormonproduktionen forsvinder når æggestokkene fjernes. Sterilisation kan også være en del af behandlingen mod sygdomme som diabetes og epilepsi.

Falsk drægtighed

Flere hundeejere, at deres hund bliver træt og nedtrykt i forbindelse med løbetid. Dette skyldes pseudodrægtighed også kaldet falsk drægtighed, der påvirker din hund både fysisk og psykisk. Dette kan ligeledes kureres ved neutralisering.

Hvilke typer af sterilisationer findes der?

Hos AniCura udføres både såkaldte ovariehysterektomi (OHE), hvor både æggestokke, æggeleder og livmoder fjernes, og ovariektomi, hvor kun æggestokkene fjernes.

Ovariektomi kan ske gennem en kikkertoperation (laparoskopisk ovariektomi). Der er fordele og ulemper ved begge typer operationer. Læs mere om sterilisation ved kikkertoperation her, og se hvilke dyrehospitaler der tilbyder dette.

Hvordan foregår sterilisation af hund?

Ved sterilisation af hund indleveres hunden som regel om morgenen og kan tage hjem igen samme dag. Indgrebet udføres under fuld narkose og hunden får smertestillende, både i forbindelse med indgrebet og nogle dage efter.

Når hunden er bedøvet, klippes, rengøres og desinficeres operationsfeltet på maven. Ved ovariehysterektomi laves et snit i bugvæggen, hvorefter æggestokke og evt. livmoder fjernes.

Ved ovariektomi udført ved kikkertoperation, føres et smalt metalrør med lyskilde og et lille videokamera ind via små huller i bugvæggen. Ved denne operation er det altid kun æggestokkene der fjernes. Hvis livmoderen ser unormal ud ved kikkertoperationen foretages et snit i bugen så denne også kan tages bort. Fordelen ved kikkertoperationen er, at indgrebet er mindre invasivt. Læs mere om sterilisation med kikkertoperation her.

Dagene efter sterilisation af hund 

Hunden bør holdes mest muligt i ro, for at give operationssåret ro til en hurtig heling. Hunden bør holdes i snor under gåturen de første 10 dage og leg med andre hunde og anden voldsom aktivitet bør undgås.

For at undgå, at hunden bider i eller slikker på stingene, er en krave eller bodystocking ofte nødvendig. I en del tilfælde kan hunden  anvende en bodystocking, som er mindre generende end en krave. Bodystockingen beskytter operationssåret, men det er en forudsætning, at hunden lader bodystockingen og stingene være i fred.

Stingene tages ud efter 10 dage. Ofte anvendes en sy-teknik i huden med selvopløselig tråd, og i det tilfælde skal stingene ikke tages bort. Operationssåret skal kontrolleres dagligt.

Det er normalt, at området omkring såret hæver lidt og at der kommer en lille smule væske. Hvis hævelsen er kraftig eller hård, området er varmt eller rødt, lugter dårligt eller der konstant løber sårvæske, kan det tyde på infektion, og i så fald skal dyrlægen kontaktes. Ligeledes skal dyrlægen kontaktes hvis der bliver løber blod fra såret.

Hvornår skal hunden steriliseres?

En planlagt sterilisation af en ung tæve bør ske under hvileperioden mellem løbetiden (anøstrus) for at risikoen for komplikationer bliver så lille som muligt.

Det er mindre hensigtsmæssigt at planlægge en neutralisering under hundens løbetid eller hvis den er pseudodrægtig, men det kan være nødvendigt ved tilfælde af sygdom, hvor symptomer ofte optræder i perioden efter løbetiden.

Ved en falsk drægtige hunde anbefales det at neutralisere hunden, når symptomerne er ophørt, for at opnå den optimale virkning af indgrebet.

Er der bivirkninger ved sterilisation at hund?

Hunhunde, som steriliseres, bliver lettere overvægtige som følge af at kønshormonerne, som deltager i reguleringen af både sultfornemmelsen og stofskiftet, ikke længere frisættes. Overvægtige hunde har en større risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, hjerte- og cirkulationsforstyrrelse, ledsygdomme og de kan få en dårligere udholdenhed og varmetolerans samt kortere levetid.

Derfor er det vigtigt før eller i forbindelse med neutralisering at kontrollere hundens energiindtag og ved behov mindske portionsstørrelsen og/eller skifte til lavenergifoder. Motion er også et godt forebyggende middel mod overvægt, både for intakte og neutraliserede hunde.

Forandret pelskvalitet kan også opstå efter neutralisation. Hos mellem- og langhårede racer kan dette være mere tydeligt, da de kan få øget tilvækst af underpelsen.

Urininkontinens kan optræde fra ca. 10 måneder til flere år efter kastration. Inkontinens kan ofte behandles succesfuldt med medicin, men behandlingen kan blive langvarig, eller livslang. Inden diagnosen inkontinens stilles, bør andre årsager til urin inkontinens, såsom urinvejsinfektion, udelukkes.

Pris på sterilisation af hund

Du finder prisen hos din lokale dyrlæge.

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Østergaard Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.