Sterilisation af hunde

Hunde steriliseres ofte for at mindske risikoen for sygdomme, som er relaterede til kønshormonpåvirkninger. Sterilisation kan også ske for at undgå uønsket drægtighed eller falsk drægtighed. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din hunds symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Ved sterilisation af en hunhund fjernes evnen til at reproducere sig og dermed kommer hunden ikke længere i løbetid. 

Medicinske årsager

Ved sterilisation fjernes risikoen for livmoderrelaterede sygdomme såsom livmoderbetændelse (pyometra), eftersom hormonproduktionen forsvinder, når æggestokkene fjernes. Sterilisation kan også være en del af behandlingen mod sygdomme som diabetes og epilepsi.

Falsk drægtighed

Flere hundeejere oplever, at deres hund bliver meget påvirket i forbindelse med løbetid eller tiden efter løbetiden, hvor der kan opstå en tilstand af falsk drægtighed (pseudodrægtighed). 

Hvilke typer af sterilisationer findes der?

Hos AniCura udføres både såkaldt ovariehysterektomi (OHE), hvor både æggestokke, æggeleder og livmoder fjernes, og ovariektomi, hvor kun æggestokkene fjernes.

Ovariektomi kan ske gennem en kikkertoperation (laparoskopisk ovariektomi). Der er fordele og ulemper ved begge typer operationer. Læs mere om sterilisation ved kikkertoperation her, og se hvilke dyrehospitaler der tilbyder dette.

Hvordan foregår sterilisation?

Ved sterilisation indleveres hunden som regel på klinikken eller dyrehospitalet om morgenen og kan hentes igen senere samme dag, ofte om eftermiddagen. Hunden skal være fastet fra aftenen forinden ved midnatstid, der skal fortsat altid være adgang til rent drikkevand. Indgrebet udføres under fuld narkose, og hunden får smertestillende medicin, både i forbindelse med indgrebet og nogle dage efter.

Når hunden er bedøvet, klippes, rengøres og desinficeres operationsfeltet på maven. Ved ovariehysterektomi laves et snit i bugvæggen, hvorefter æggestokke og livmoder fjernes.

Ved ovariektomi udført ved kikkertoperation føres et smalt metalrør med lyskilde og et lille videokamera ind via små huller i bugvæggen. Ved denne operation er det altid kun æggestokkene, der fjernes. Hvis livmoderen ser unormal ud ved kikkertoperationen, foretages et snit i bugen, så limoderen også kan fjernes. Fordelen ved kikkertoperationen er, at indgrebet er mindre invasivt. Læs mere om sterilisation med kikkertoperation her.

Dagene efter sterilisation

Den første aften og nat efter indgrebet kan hunden være urolig og rastløs eller meget træt. De efterfølgende dage bør hunden holdes mest muligt i ro for at give operationssåret mulighed for hurtig og ukompliceret opheling. Hunden bør luftes i snor de første 10 dage, og leg med andre dyr og anden voldsom aktivitet bør undgås.

For at forhindre hunden i at bide i eller slikke på såret og stingene er en skærm eller bodystocking ofte nødvendig. Hvis din hund har bodystocking på, er det vigtigt mindst en gang om dagen at trække bodystockingen til side, så såret kan kontrolleres og evt. renses. 

Stingene fjernes efter ca. 10 dage. Ofte anvendes selvopløselig tråd, og så skal stingene ikke fjernes. 

Det er normalt, at området omkring såret hæver lidt, og at der kommer en lille smule væske. Hvis hævelsen er kraftig eller hård, området er varmt eller rødt, lugter dårligt eller der konstant løber sårvæske, kan det tyde på infektion, og i så fald skal dyrlægen kontaktes. Ligeledes skal dyrlægen kontaktes, hvis der bliver løber blod fra såret.

Hvornår skal min hund steriliseres?

En planlagt sterilisation bør ske under hvileperioden mellem løbetiderne (anøstrus) for at mindske risikoen for komplikationer.

Nogle gange kan det være nødvendigt at sterilisere under løbetiden eller i tiden lige efter løbetiden, hvis der en medicinsk begrundelse. 

Ved falsk drægtighed anbefales det at neutralisere hunden, når symptomerne er ophørt, for at opnå den optimale virkning af indgrebet.

Er der bivirkninger ved sterilisation?

Sterilisation medfører ændringer i hundens stofskifte, hvorved hunden nemmere tager på i vægt. De hormoner, som før sterilisationen var med til at regulere sultfornemmelsen og stofskiftet, påvirkes af indgrebet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på din hunds energiindtag og enten tildele mindre mængde foder eller skifte foder, der findes mange gode fodertyper til steriliserede hunde. Overvægt øger risikoen for blandt andet diabetes, hjertesygdom, ledsygdomme, og overvægtige hunde kan få dårligere udholdenhed og varmetolerance, ligesom de ofte bliver mere inaktive. Motion er en vigtig faktor i forhold til forebyggelse og håndtering af overvægt. 

Efter sterilisation forandres pelskvaliteten hos nogle individer, men ikke alle. Hos mellem- og langhårede hunderacer kan dette være mere tydeligt, da de kan få øget tilvækst af underpels.

Urininkontinens kan optræde fra nogle måneder til flere år efter sterilisation. Inkontinens kan ofte behandles succesfuldt med medicin, men behandlingen kan blive langvarig eller livslang. Før diagnosen urininkontinens stilles, må andre årsager til symptomerne, såsom urinvejsinfektion, udelukkes.

Priser på sterilisation af hunde

Se priser hos din lokale AniCura-klinik:

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Østergaard Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.