Livmoderbetændelse hos hund (pyometra)

Livmoderbetændelse, også kaldet pyometra, er en alvorlig infektion i livmoderen hos tævehunde. Sygdommen resulterer som regel i, at tæven får en forstørret og pusfyldt livmoder. Livmoderbetændelse kan i nogle tilfælde behandles medicinsk, men ofte vil den bedste og sikreste behandling være operation. En ubehandlet livmoderbetændelse kan være fatal for hunden.

Som tæveejer kan livmoderbetændelse være noget man oplever i løbet af hundends liv. Det er en almindelig sygdom, og en af de patienter vi ser ofte på vores døgnåbne dyrehospitaler. Livmodetbetændelse vil nemlig ofte være en akut situation, hvor man skal operere hunden hurtigt, for at den overlever.

Hvad er livmoderbetændelse?

Livmoderbetændelse er en relativt almindelig sygdom, hvor der ophobes betændelse i livmoderen. Tilstanden kan være "åben" eller "lukket", hvilket betyder at livmoderhalsen er åben eller lukket. Hvis livmoderbetændelsen er åben, kan man typisk se udflåd fra tævens skedeåbning. Hvis livmoderbetændelsen er lukket, vil der ikke være udflåd.

Livmoderbetændelse er en akut tilstand, der bør udredes og behandles hurtigt. 

Hvorfor får hunde livmoderbetændelse?

Trods omfattende forskning er det endnu usikkert, hvorledes livmoderbetændelse opstår. Både hormoner og bakterier bidrager til udvikling af ​​sygdommen. 

Under løbetid er ​​livmoderhalsen åben og bakterier kan invadere livmoderen. Hos nogle tæver bidrager hormonændringerne i forbindelse med løbetiden til, at livmoderen er mere modtagelig over for infektion. Tæver der har haft mange løbetider, har haft større hormonpåvirkning af livmoderen og kan derfor være mere modtagelige overfor infektioner i livmoderen. Derfor ser man hyppigere ældre tæver med livmoderbetændelse.
Livmoderbetændelse kan dog ramme tæver i alle aldre.

Livmoderbetændelse er mere udbredt hos visse racer. Det kan tyde på, at der er findes arvelige faktorer, som kan have indflydelse på, om hvorvidt tæven rammes af sygdommen.

Symptomer på livmoderbetændelse hos hund

De typiske symptomer på livmoderbetændelse hos hund, er:

  • Brunrødt, blodigt pus fra kønsåbningen
  • Hunden er mere tørstig og tisser mere end normalt
  • Sløvhed og nedsat appetit
  • Feber
  • Opkast
  • Forstørret bugomfang

Andre symptomer, hvis tilstanden bliver meget alvorlig, kan være nedsat kropstemperatur, hyperventilation og høj puls.

Undertiden kan halthed i bagbenene eller stivhed være det eneste tydelige symptom på livmoderbetændelse.

Livmoderbetændelse kan hurtigt blive en meget alvorlig tilstand. Hvis hunden ikke hurtigt kommer i behandling, er der risiko for, at livmoderen brister, hvilket kan føre til blodforgiftning og ende fatalt.

Hvilke hunde får livmoderbetændelse?

Forskning viser at livmoderbetændelse er en almindeligt forekommende sygdom og op imod 19% af intakte tæver får lidelsen inden de er 10 år. Tæver over 4 år har højere risiko for at få livmoderbetændelse, ligesom noget forskning tyder på at lidelsen er mere almindelig hos tæver, der ikke har haft hvalpe. 

Inden for nogle racer er der øget forekomst af livmoderbetændelse. Det gælder blandt andet racer som berner sennen, rottweiler, golden retriever, langhåret collie, cavalier king charles og engelsk cocker spaniel.

Hvornår bør du opsøge dyrlæge?

Hvis din hund har symptomer på livmoderbetændelse, skal du straks kontakte dyrlægen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom nogle hunde kun udviser et eller nogle af disse symptomer, kan de alligevel være på vej til at blive akut syge. Alle tæver, der er oppe i årene, og for nyligt har været i løbetid (inden for de seneste måneder) bør undersøges for livmoderbetændelse, hvis de pludselig ændrer adfærd.

Hvordan diagnosticeres livmoderbetændelse hos hund?

For at stille diagnosen livmoderbetændelse undersøger man ofte tævens bug med ultralyd, hvor den væskefyldte og forandrede livmoder kan ses. Sommetider stiller man også diagnosen ved hjælp af røntgen.

Dyrlægen tager normalt også blodprøver for at se, om der er et øget antal hvide blodlegemer i blodet, hvilket kan tyde på betændelse. Det undersøges ligeledes, hvordan kroppens øvrige organer fungerer og hvor påvirket dyret er af sygdommen.

Hvordan behandles livmoderbetændelse hos hund?

Den hyppigste og mest sikre behandling for livmoderbetændelse er kirurgisk. Det betyder at livmoderen og æggestokkene fjernes ved en operatino. Af og til er det nødvendigt, at stabilisere tævens almentilstand og cirkulation inden operationen ved hjælp af drop og smertelindring.

Operationen foregår på samme måde som sterilisation (ovariohysterektomi). Operationen er dog mere kompliceret, da livmoderen er større og betændt, og der derfor er risiko for, at livmoderen brister under indgrebet. Der er også en forøget risiko forbundet med at bedøve en hund, hvis almentilstand i forvejen er påvirket. I forbindelse med narkose og operation gives normal vis drop og smertestillende medicin.

Hvis hunden har en åben livmoderbetændelse, hvor sekretet kan komme ud af livmoderen, kan det være muligt at behandle medicinsk med antibiotika og et præparat der påvirker æggestokke og livmoder. Dette gør man typisk hvis det er kompliceret at operere, eksempelvis på grund af underliggende sygdomme og alder, eller hvis det er en værdifuld avlstæve. I nogle tilfælde er behandlingen succesfuld, men det hænder også at behandlingen ikke virker tilstrækkelig godt og hunden ender med at få bortopereret livmoder og æggestokke.

Hvordan foregår en operation for livmoderbetændelse?

Hos AniCura vil et typisk forløb for en tæve, der skal opereres på grund af livmoderbetændelse, se således ud:

  • Hunden indlægges efter at være undersøgt og diagnosticeret
  • Afhængigt af hundens tilstand startes støttende behandling op, som eksempelvis væskebehandling
  • Hunden opereres i fuld narkose og overvåges under operationen nøje via apparater, der måler blandt andet hjerterytme og temperatur.
  • Under operationen sikrer vi at hunden opretholder en normal kropstemperatur, blandt andet ved at anvende varmetæpper og strømper til poterne.
  • Efter opvågning kan hunden i nogle tilfælde komme hjem samme dag. Hvis der er komplikationer eller hunden har været alvorligt påvirket af livmoderbetændelsen, beholder vi ofte hunden i 1-2 dage.

Mild udflåd og øget tørst kan forekomme i 2-3 uger efter operationen. For at undgå at hunden slikker på såret, bør den have halskrave på de første 10-14 dage eller indtil stingene fjernes, hvilket normalt sker efter 10-12 dage. Undertiden kan såret være syet med sting, der forsvinder af sig selv.

Medicinsk behandling indebærer ofte gentagne injektioner for at få livmoderen til at tømme sig selv. Også opfølgende ultralydsundersøgelser behøves for at kontrollere, at behandlingen har virkning. Derfor kan medicinsk behandling blive lige så dyrt som kirurgisk.

Livmoderbetændelse efter fødsel

Det er normalt, at tæven har mild udflåd i flere uger efter fødslen, når fostervæsker og efterbyrd stødes ud af livmoderen. Udflåd, der vedvarende eller ildelugtende, kan være et tegn på infektion, og ligeledes kan feber. I disse tilfælde bør hunden undersøges af en dyrlæge.

Pris på behandling af livmoderbetændelse hos hund

Prisen for operation for livmoderbetændelse hos hund varierer alt afhængigt af om det er indenfor normal åbningstid eller om det er udenfor normal åbningstid. Operation for livmoderbetændelse kræver oftest minimum én dyrlæge og to veterinærsygeplejersker, og i tilfælde hvor hunden er påvirket og meget dårlig, kan der være behov for yderligere personale. Du kan altid kontakte dit nærmeste dyrehospital og spørge om prisen for operation.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.