Falsk drægtighed hos hund

Falsk drægtighed eller skindrægtighed forekommer hos alle racer og er forårsaget af hormonændringer, som opstår i kroppen efter løbetid. Skindrægtighed er ikke en sygdom, men mange tæver bliver påvirkede af tilstanden både psykisk og fysisk.

Hos vildhunde, som lever i flok, er skindrægtighed en fordel, eftersom de ikke-drægtige tæver kan hjælpe med at tage hånd om og die hvalpene. Tæver, som lever i flok, har ofte synkroniserede løbetider, så skindrægtigheden indtræffer nogenlunde samtidigt med, at hvalpene fødes.

Årsag

Hormonfrigivelsen efter løbetid er næsten den samme hos tæver, som er drægtige, og hos dem, som ikke er. I slutningen af metøstrus (perioden efter løbetid) synker det drægtighedsbevarende hormon, progesteron, mens det hormon, som stimulerer mælkeproduktionen, prolaktin, stiger. En tæve, som er skindrægtig, kan derfor ”tro”, at hun skal have hvalpe.

Symptomer på skindrægtighed ses ofte ca. to måneder efter løbetid, det vil sige tidspunktet, hvor tæven normalt ville være i slutningen af drægtigheden:

  • Forstørrede mælkekirtler
  • Mælkeproduktion
  • Let opsvulmet bug
  • Tæven laver rede og graver huller
  • Tæven holder vagt og plejer sit legetøj mm., som om det var hvalpe
  • Tæven slikker sig meget på yveret
  • Tæven kan blive mere aggressiv eller ustabil
  • Tæven kan drikke mere end normalt

Diagnose

Ud fra dyreejerens oplysninger om hundens adfærd og tidspunktet for den seneste løbetid samt en grundig klinisk undersøgelse, kan dyrlægen sædvanligvis stille diagnosen skindrægtighed. Gennem en røntgenundersøgelse eller ultralydsundersøgelse og blodprøveanalyse kan man udelukke drægtighed eller sygdom som årsag til symptomerne.

Behandling

Behandlingen på kort sigt består i at stoppe frigivelsen af prolaktin ved hjælp af medicin. Tilstanden kommer dog oftest tilbage ved efterfølgende løbetid, så den eneste sikre måde at forhindre skindrægtighed på er at få tæven steriliseret. Sterilisationen bør ske under hvilefasen mellem løbetiderne, eftersom en sterilisation under skindrægtighed udgør en risiko for, at symptomerne bliver permanente.

Prognose

Skindrægtighed går over af sig selv efter nogle uger, men optræder sædvanligvis igen efter den næste løbetid. Hvis tæven er meget påvirket af skindrægtigheder og løbetider størstedelen af året, kan det være hensigtsmæssigt at få hende steriliseret.

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds adfærd? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.