Generelt

Ved sukkersyge skyldes det unormalt høje niveau af blodsukker enten en manglende produktion af insulin (type I) eller at kroppen ikke er i stand til at anvende dets eget insulin (type II).

Hunde med sukkersyge har næsten altid en type I-sukkersyge.

Sygdommen er forholdsvis almindelig og rammer oftest midaldrende og gamle hunde. Der er en tendens til, at tæver rammes oftere end hanhunde. Alle racer kan få sygdommen, dog ses den hyppigere hos enkelte racer.

Overvægtige hunde har desuden en øget risiko for at udvikle sygdommen.

Der findes mange årsager til, at hunde udvikler sukkersyge; Infektioner, sygdomme i immunsystemet, medicinbivirkning (fx binyrebarkhormon) og genetik er ofte medvirkende faktorer.

 

Symtomer

De fleste hunde med sukkersyge udvikler kun milde til moderate symptomer.

Symptomer på sykkersyge er:

  • Øger drikkelyst og urineringstrang
  • Vægttab
  • Øget appetit
  • Nedstemthed
  • Opkast
  • Nedsat syn som følge af grå stær/katarakt (en grålig uklarhed i øjets linse)

Få hunde udvikler den meget alvorlige komplikation diabetes ketoacidose. Denne komplikation er kendetegnende ved, at hunden hurtigt bliver alvorligt påvirket. Komplikationen er alvorlig og kan være dødelig, hvis ikke hunden kommer i øjeblikkelig behandling.

 

Diagnostik

En urin- og blodprøve er nødvendig for at be- eller afkræfte mistanken om sukkersyge, samt for at udelukke andre sygdomme med lignende symptomer.

I både urin- og blodprøven undersøges sukkerniveauet. Derudover undersøges også for leverenzymer. Disse vil typisk også være forhøjet ved sukkersyge.

Stress og medicin kan påvirke blodsukkerniveauet kraftigt, men ofte kun i korte perioder. For at undgå denne fejlkilde kan det gennemsnitlige blodsukkerniveau over de sidste uger vurderes ved måling af fruktosamin i blodprøven.

Ofte ses sekundære urinvejsinfektioner sammen med sukkersyge. Derfor vil bakteriedyrkning af urinen ofte blive anbefalet.

Da der er flere mulige årsager til, at en hund udvikler sukkersyge, vil forskellige tests for at be- eller afkræftige disse ofte være nødvendigt.

 

Behandling

Det vigtigste for en sukkersygepatient er regelmæssighed. Både mht fodring, medicinering og motionering.

Målet med den medicinske behandling er,

  • at reducere blodsukkerudsving
  • at normalisere symptomerne
  • at forbedre livskvaliteten for hunden.

Behandlingen er individuel, dog er insulinbehandling næsten altid nødvendig. Der findes forskellige typer af insulin både hvad gælder styrke og virkningstid.

To daglige injektioner med insulin er ofte nødvendig. Disse kan stort set alle ejere lære at give og hundene accepterer ofte injektionerne uden videre.

Derudover går behandlingen ud på at kurere en eventuel underliggende sygdom og mulige følgesygdomme.

Tæver bør neutraliseres, da løbetid vil have en kraftig negativ virkning på behandlingen.

Fodring er også vigtig. Det anbefales at fodre regelmæssigt, gerne flere mindre portioner. Fodertypen bør ikke indeholde for mange letoptagelige kulhydrater, men derimod være rig på fibre. Der findes diæter specielt tilpasset hunde med sukkersyge.

Det er vigtigt, at hunden opnår idealvægt.

Hvis hunden har udviklet diabetes ketoacidose, er akut væskebehandling nødvendig sammen med hurtigvirkende insulin og stoffer som retter andre ubalancer i blodet. Dette kræver en meget intensiv behandling. Prognosen er på trods af rigtig behandling reserveret.

Det kræver en del af ejeren at have en hund med sukkersyge, både i form af tid, observationer og kontrolbesøg hos dyrlægen, men med regelmæssighed og den rette behandling vil langt de fleste hunde kunne leve et næsten normalt liv med sukkersyge.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.