Dyr i varme biler

Varme biler og dyr er en farlig kombination. Hvert år får vi hunde med hedeslag ind på klinikkerne, og desværre er der også næsten hvert eneste år dyr, som dør af overophedning i varme biler. Dette gælder især for hunde, da det er mere almindeligt at transportere hunde i bilen, men katte og andre mindre kæledyr vil være lige så udsat for livstruende overophedning, hvis de efterlades i en varm bil på en solskinsdag.

Selvom tanken om at have hunden i bilen er god, er det ofte forglemmelser eller faktorer uden for dyreejerens kontrol, som gør at uheldet sker. Man parkerer i skyggen, men solen flytter sig. Man skal en lille tur i butikken, men støder ind i en nabo eller ven og bliver stående og snakker. Temperaturen stiger hurtigt i en bil, og det behøver ikke at være særlig varmt udenfor. Mange tilfælde af overophedning opstår, når det er overskyet, fordi ejeren ikke tænker over, at det er farligt, når solen ikke er fremme. At rulle vinduet et par cm ned hjælper heller ikke på temperaturen inde i kabinen.

Hunde er ikke i stand til at svede for at regulere deres kropstemperatur og må blandt andet trække vejret hurtigt (panting) for at slippe af med overskydende varme. Når temperaturen i bilen stiger, begynder hunden først at trække vejret hurtigt og savle.

Den mister meget væske, samtidig med at luftfugtigheden i bilen stiger. Dette medfører, at panting ikke længere køler hunden ned, og kropstemperaturen begynder at stige. Dehydrering og øget kropstemperatur er i første omgang meget ubehageligt, og hvis det ikke stoppes, kan det medføre skader på indre organer, som i værste fald kan føre til døden.

Hvis man ser et dyr, som er fanget i en varm bil, er det fornuftigt først at prøve at få kontakt til ejeren. Hvis der er butikker i nærheden, kan man lede der. Hvis dette ikke virker, skal man kontakte politiet på tlf. 114, eller 112, hvis dyret er i en livstruende tilstand. I værste fald, hvis dyret lider og du vurderer situationen for at være akut, så prøv at bryde ind i bilen for at hjælpe. I så fald skal du være forberedt på at forklare politiet, hvorfor det var nødvendigt at bryde ind i bilen. 

Hvis du hjælper en overophedet hund, skal du afkøle den så hurtigt som muligt. Vand er det bedste, men det skal ikke være iskoldt, da det kan forværre situationen. Hæld vand ud over hundens pels, og hvis den er ved bevidsthed, så forsøg at få den til at drikke. Har du mulighed for at lægge den i et badekar eller lignende, er det fint. Hvis ikke, kan du gøre et håndklæde eller et stykke tøj vådt og vikle det omkring hundens bug og bryst. Få hunden til dyrlæge snarest muligt.

Også når man kører i bilen kan det blive varmt for hunden eller katten. Solen kan bage lige ind i bagagerummet, hvor buret står, og der er ikke særligt god cirkulation i luften med al bagagen. Tænk over det når du pakker, og tænk på hvordan du placerer buret i bilen. Eventuelt kan du bruge alternativ solafskærmning også i bagruden.

Vi har alle brug for mere væske i varmen, og det gælder selvfølgelig også vores hunde og katte. Husk hyppige pauser med væske.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.