Lær din hvalp at være alene hjemme

Alene-hjemme-træning er utrolig vigtigt. Det er den træning, der betyder at du kan efterlade din hvalp alene i hjemmet, mens du går på arbejde eller laver andre ting ude af huset. Hunde er flokdyr i naturen, og det er unaturligt for dem at være helt alene. Derfor skal dette trænes fra hunden er hvalp.

Alene-hjemme-træning handler om at lære hunden at være alene, så den føler sig tryg. Når hvalpen flytter i sit nye hjem, kommer den fra en flok med mor og søskende. Pludselig forlader den flokken og flytter i nye omgivelser, måske som ene-hund. Det er en stor omvæltning for en lille hvalp, og det er derfor en god idé at vente en uges tid med at begynde alene-hjemme-træningen. Først skal hvalpen være tryg i sit nye hjem.

Fordi hunde er flokdyr, er det helt naturligt at de føler sig usikre og ængstelige ved at blive efterladt. 

De første skridt i alene-hjemme-træningen

Det første du skal træne, er at din hvalp er tryg ved at du forlader et rum, mens den bliver i et andet rum. Brug for eksempel et børnegitter til døråbningen, så din hund kan se og høre dig. Sørg for at rummet er trygt for hvalpen og undgå et rum med store vinduer, der giver hvalpen udsyn ud fra huset. Et mindre rum fungerer godt for en del hunde, mens et større rum kan være utrygt. 

Efterlad hvalpen med kurv, legetøj, evt. lidt foder strøet ud på gulvet eller et tyggeben. Sørg for at hvalpen ser dig gå ud af rummet og sæt eventuelt en kommando på. Det kan være rigtig utrygt hvis hvalpen ikke ser dig forlade den og den så pludselig opdager at du er forsvundet. 

Gå ind i et tilstødende rum, sæt dig ned og læs en bog eller lav noget kedeligt for hvalpen. Læg vasketøj sammen eller andet uinteressant. Når hvalpen er faldet til ro efter nogle minutter, kan du gå tilbage til den, åbne ind til rummet og give den et par godbidder du kaster på gulvet. Lav ikke en stor hilse scene, men opfør dig som om intet er hændt. Træn denne type træning et par gange dagligt.

Hvalpen piver så snart jeg forlader den

Hvis din hvalp piver så snart du går fra den, så vent til den er stille med at gå tilbage til den. Det kan også være du skal opmuntre den generelt i hverdagen til at blive mere selvstændig. Det kan være ved at lave fodersøgning i haven, søge efter legetøj eller spore en duft. Hvis hvalpen piver skal du blot ignorere den, bevare din tålmodighed og vente med at gå tilbage til den, til den er faldet til ro. 

Helt alene hjemme

Nu har hvalpen lært at være adskilt fra dig gennem børnegitteret, så nu er det tid til at forlade huset helt. Brug samme ritual som du har lært hvalpen, da du forlod den i rummet tidligere, giv den de samme ting i rummet og brug samme kommando når du forlader den. Lad evt. et vindue stå på klem, så du kan stille dig udenfor og lytte efter om den piver. Når hvalpen er stille og har været alene 10-15 minutter kan du gå ind igen til hvalpen. Træn kun alene hjemme træning 1-2 gange om dagen og sørg for at have en god og fast rutine, som du bruger hver gang. 

Undgå alene-hjemme-problemer

Der er mange faldgruber i alene-hjemme-træningen. En af de store er, at man kan komme til at skabe en høj forventning og stress i hunden, hvis man træner alene-hjemme-træning mange gange hver dag i små sessioner. Så eksempelvis hvis mantræner 5 gange om dagen, hvor hunden er alene 2 minutter. Det tager lidt tid før hunden er faldet til ro når du forlader den, og det er derfor vigtigt at du venter til den er rolig, og så går tilbage til den. Hvis den aldrig når at falde til ro, før du vender tilbage, så bliver dens stressniveau stigende. 

En anden risiko, er at hunden føler sig utryg i det rum, du har valgt. Det kan være det er for stort et rum og hunden ikke kan overskue det. Eller hvis der er vinduer, så hunden føler den skal holde øje med haven eller vejen udenfor. Vælg et mindre rum som eksempelvis en gang eller køkken. 

Er du i tvivl om din hvalp er urolig, når den er alene, så kan du sætte et overvågningskamera op, så du kan følge med fra mobilen. 

Hvalpen ødelægger ting, når den er alene hjemme

Nogle hvalpe ødelægger ting, når de er alene hjemme. Det kan være tapetet, dørkarmen, kurven eller legetøjet. For nogle hvalpe er det ren kedsomhed og det går typisk over med alderen. For andre hvalpe er det et tegn på at de er stressede og utrygge. Hvis din hvalp ødelægger ting, mens den er alene, så kan det være en fordel at bruge et overvågningskamera, så du kan observere din hvalps adfærd.

En hvalp der bevæger sig roligt rundt i rummet, tygger lidt på ting den ikke burde, lægger sig ned igen, leger, tygger lidt mere osv. - det er ikke en hvalp, der er angst og utryg.

En hvalp der løber rundt, kradser på døren, ikke spiser sin mad eller tyggeben og hyler eller gøer, det er en utryg og stresset hvalp der ikke bryder sig om at være alene hjemme. Her bør du gå tilbage i alene-hjemme-træningen og starte forfra for at gøre hunden tryg ved situationen.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.