Introducér din nye hvalp til din gamle hund

At have mere end én hund betyder endeløse timer med simpelthen at kigge på dine hunde mens de gør hundeting sammen. At løbe sammen, sove sammen, snuse til de samme steder og lave vovseting, vi mennesker ikke er en del af. Men den første periode kan være krævende, mens man introducerer en hvalp til den voksne hund. Der er dog måder at gøre overgangen lettere.

Bedøm den ældre hunds reaktion på hvalpe

Hvis der allerede er en anden hund i familien, skal du overveje, hvordan den gamle hund normalt reagerer på hvalpe, når du introducerer dit nye familiemedlem. Men selv en hund, der generelt elsker hvalpe, kan have brug for en langsom introduktion til et nyt familiemedlem. Når du vælger en ny hvalp, er det bedre, hvis den er kompatibel i størrelse og temperament med den gamle hund. 

Vær opmærksom på størrelse og temperamentsforskelle

En Grand Danois-hvalp kan være en ret farlig legekammerat, hvis du har en Chihuahua. Og hvis du har huskyer, der kræver masser af fysisk træning, er en mops måske ikke det bedste match. På nogle måder er det nemmere at have to hunde end bare én, især hvis de er venner og legepartnere, men for det meste er det det dobbelte af arbejdet, det dobbelte af pengene, flere hundesenge osv.

Spørg din hundepasser på forhånd, om de er parate til at passe to hunde. Hvis din ældre hund er rigtig gammel, skal du også overveje dette: vil han have en ung, larmende ven? Hvis ikke, vil du måske vente.

Introduktion af hvalpen udendørs

Skab afstand mellem hundene

Det er ofte nemmest at introducere udendørs, hvor det er nemmere at holde afstand. Sørg for, at der er to personer (en styrer hvalpen og en den gamle hund), masser af godbidder til begge hunde, og at begge hunde er i snor fra starten.

Start på afstand

Start på afstand, lad hundene se hinanden. Hvis hvalpen vil hilse på den ældre hund, men den er tilbageholdende, så lyt til den gamle hunds ønsker – og omvendt: Hvis hvalpen er tøvende, vil du tage introduktionen langsomt. Med andre ord: Sørg for ikke at bevæge dig fremad, før begge hunde er ombord.

Du kan bruge godbidder til at gøre processen langsommere. Spred noget mad to steder, et sted til hvalpen og et til den voksne hund, hvor de stadig kan se hinanden. Hvis nogen af hundene viser tegn på ressourcebevogtning (stivhed, slikke næsen, knurren), vil du måske springe dette trin over og i stedet roligt rose dit kæledyr.

Gradvis reduktion af afstanden

Så snart begge hunde virker komfortable, kan du langsomt mindske afstanden, indtil du kun er få meter fra hinanden. Begynd at give godbidder direkte og ikke på jorden til hundene på denne afstand, så du ikke udløser en konflikt om mad. Beløn rolig adfærd. Bliv ved med at bevæge dig – gå parallelt med hinanden, selvom det er på hver sin side af vejen.

Ofte vil hundene afslappet gå side om side og lukke afstanden, indtil de støder på hinandens skuldre og snuser til de samme ting. For nogle hunde vil hele denne procedure kun tage et par minutter, for andre kan det tage længere tid. Lad hundene sætte tempoet, så begge hunde har det godt. Ideelt set er det første møde ret kort og sødt og roligt. 

Sikker leg og grænser efter introduktionen

Overvåg legen nøje

Hvalpe er dog legesyge og vil måske tumle og hoppe op mod den ældre hund. Sørg for, at den ældre hund er tryg ved dette – hvis den viser tegn på stress (ser væk, bevæger sig væk, slikker sig om læberne, stivner), så sørg for at tage hvalpen væk. Hold dem begge i snor for en sikkerheds skyld, men snoren skal hænge løst for at undgå en følelse af tilbageholdenhed.

Sæt grænser for at beskytte begge hunde

Selv efter at du har sluppet dem begge løs sammen (det kan tage et stykke tid, før det er sikkert at gøre det), skal du sørge for, at legen er sikker for begge. Hvis hvalpen er lillebitte og den voksne hund af en større race, kan selv en legende pote på kroppen forårsage skade. Desuden ved hvalpe ikke, hvornår de skal holde op med at lege, men du skaber gode vaner ved at give dem pauser efter et par minutter. Sørg for at pausen er rar med spredte godbidder, tyggepinde eller søvn.

Indendørs sammenføring og etablering af grænser

Sikring af personlige rum og ejendele

Indendørs kan den ældre hund føle, at han har brug for at vogte sit legetøj, tygge-ting, madskål og endda sofaen eller hundesengen. Sæt grænser op, såsom låger, når du fodrer dem, og fjern din ældre hunds yndlingslegetøj. Hvalpe skal tygge meget, men ved at give begge hunde knogler og tyggelegetøj og sætte en barriere såsom en babylåge imellem dem, mindsker du risikoen. Lad være med at skabe en situation, hvor den ældre hund konstant skal bede hvalpen om at stoppe, men lad den føre en samtale uden at gribe ind, så længe det er sikkert.

Opfordre til kommunikation mellem hundene

Opfordre hundene til at lytte til hinanden. Hvis den ene hund knurrer til den anden, bør du roligt rose begge og midlertidigt skille den hund, der er blevet knurret til, fra den anden for at undgå yderligere spænding. Hvis hundene konstant skændes, er det nødvendigt at de tilbringer tid adskilt for at forhindre negative interaktioner. Det er vigtigt at hvalpen også får mulighed for at udforske verden på egen hånd for at udvikle sociale færdigheder.

Den langsigtede gevinst ved vellykket sammenføring

Arbejde med en velovervejet introduktion og konstant opmærksomhed på begge hundes behov kan resultere i en berigende oplevelse for både dyr og ejere. Når hundene lærer at omgås hinanden harmonisk, er det en stor glæde og ofte værd at bestræbe sig på, især når man oplever de positive interaktioner mellem dem.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.