Få din hund til at tjekke ind

Dette er en af de mest værdifulde færdigheder, du kan lære din hund. Og det er super nemt at lære og få som en velindøvet standardadfærd. Så hvad er det, hvorfor er det så godt, hvordan træner man det – og hvad er en standardadfærd?

At få din hund til at tjekke ind hos dig er præcis hvad det lyder som. Indtjekning kan være i form af at se på dig, vende sig mod dig på en gåtur, gå ved siden af dig et stykke tid/indtil den jogger eller bilen har passeret, eller lave en næseberøring til din håndflade. Det betyder egentlig ikke noget, det vigtige er, at du og din hund er ude sammen – og hunden ved det.
 
Hvorfor er det så god opførsel? Det er værdifuldt at have en hund, der tjekker, at det er ok, inden den løber frem, hopper i søen, løber op for at hilse på en fremmed på gåturen, jager en kat, snuser til ting eller spiser mad, han finder. At tjekke ind kan resultere i enten et grønt lys eller en værdifuld læring fra dig. Uanset hvad, så får hunden noget positivt ud af at tjekke ind, og du kan nemmere styre hundens adfærd, end hvis du hele tiden skulle være proaktiv og hurtigere end din hund. At lære en stærk indtjekningsadfærd gør det nemmere at lære hunden at undgå problemer.
 
Standardadfærd er en adfærd, der er så velindøvet og har så lang en forstærkningshistorie, at det er nemt for hunden at gøre. Hun gør det som standard. Når hun ikke ved, hvad hun skal gøre – ved hun at hun skal tjekke ind.
 
Lær hunden at tjekke ind sådan her:
 
1. Hav godbidder som hunden elsker eller legetøj gemt i en lomme eller en godbidstaske. Start hjemme hvor der er færre distraktioner.
 
2. Når din hund kigger på dig kan  du give den et par godbidder og fortælle den, at den er en god hvalp. Sørg for ikke bare at give den ene godbid, men prøv at strække godbidstiden lidt. Dette vil være værdifuldt senere, når du ikke bare vil have hunden til at tage en godbid og smutte, men du måske ønsker at holde ham tæt på et lille stykke tid, mens joggeren, hunden eller kaninen passerer dig.
 
3. Smid en godbid på jorden og bed ham om at tage den. På den måde får du hurtigt en ny gentagelse. Så snart han spiser maden og tjekker ind hos dig igen, kan du markere, forstærk et par gange, smid maden på gulvet og gentag.
 
4. Dernæst bør du tilføje distraktioner. Start enkelt ved at skifte til en andet sted – fra køkkenet til stuen, fra stuen til baghaven, fra baghaven til en ikke-distraherende del af jeres tur, fra en ikke-distraherende del af jeres gåtur til en medium-distraherende del af jeres gåtur og derfra til alle former for distraktion. Hvis hunden ikke tjekker ind inden for tre til fem sekunder: er det for svært. 
 
 
5. Når hunden kender denne adfærd i alle mulige sammenhænge, så gør det sjovere og endnu mere givende ved nogle gange at lade hunden interagere med distraktionen – hvad enten det er en lækker godbid, du har placeret på stien eller en nabo, der kan lide din hund ( og hunden også kan lide), og så videre.
 
Dette vil gøre din hund meget pålidelig.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.