Din hvalp er nu flyttet hjem, eller flytter hjem ganske snart, og du vil selvfølgelig give hvalpen de bedste forudsætninger i livet. Måske har du googlet dig frem til hvilket foder din nye bedste ven skal spise, måske har du spurgt opdrætter til råds, måske har du spurgt din dyrlæge. Der er mange til at tage hensyn til og tænker over i forbindelse med fodring af din hvalp. 

Hvad skal hvalpen spise? 

Hvalpen skal som udgangspunkt spise hvalpefoder. Hvalpefoder er sammensat for at give din hvalp de rette byggesten til at vokse og lære. En god idé er altid at spørge din opdrætter til råds og få foder med fra opdrætter. På den måde kan du fortsætte med at bruge det samme foder de første uger, til hvalpen er faldet til. Herefter kan du, hvis du vil, langsomt skifte over til en anden type foder.

Hvilket foder du vælger afhænger også af race. Store hunde har andre behov end små hunde, og det er vigtigt at imødekomme disse behov. Sammensætningen af foderet afgør blandt andet hvor hurtigt din hund vokser, og særligt med større racer er det vigtigt at de vokser i korrekt tempo. På vores webshop Dyrenes Butik, tilbyder vi hvalpefoder af høj kvalitet til alle racer og størrelser, som imødekommer hvalpenes behov.

Hvor ofte skal jeg fodre min hvalp?

Hvalpe  har små maver og et mere sensitivt fordøjelsessystem end voksne hunde. Derfor er det en god idé at fodre din hvalp ofte de første uger. En mindre hvalp skal fodres cirka 3 gange dagligt indtil den er 4 måneder. En større hvalp skal fodres cirka 3 gange dagligt indtil den er 6 måneder. Fra 4 måneders alderen for små racer og 6 måneders alderen for større racer, kan du gå over til at fodre 2 gange dagligt.

Det kan være en god idé at gemme lidt af maden til den daglige træning. 

Hvor meget skal jeg fodre min hvalp?

Mængden af mad afhænger af fodertype, hvalpens størrelse og hvalpens aktivitetsniveau. Bag på foderposen er der anvisninger i forhold til mængde, men husk på at dette blot er anvisninger. Det betyder at du løbende skal holde øje med din hvalps vægt og hvordan den vokser og justere foderet.

Hvalpens vægt

Hvalpen skal være slank og aldrig overvægtig. Mærk på siden af hvalpen, ved ribbenene. Du skal kunne mærke ribben igennem et helt tyndt lag fedt. Skal du presse hårdt for at mærke ribbenene, så er din hvalp for tyk. Når hvalpen vokser er det meget vigtigt, at den ikke bærer på ekstra vægt, da det belaster sener og led. Overvægt kan også medføre forkert eller for hurtig vækst. 

Godbidder og rester fra middagsbordet

Godbidder er en nødvendighed i den daglige træning. Vælg sunde godbidder, der ikke indeholder sukker, og husk at trække lidt fra det daglige foderindtag, når du giver godbidder. Hvis du giver fuld ration foder og godbidder risikerer du at din hvalp bliver overvægtig. 

Det kan være fristende at give din hvalp rester fra bordet, og så længe det er kogte grøntsager, magert kød eller lignende, så har de fleste hunde ingen problemer med rester. Vær dog opmærksom på, at rester ikke skal være det primære foder for din hund, og hvis din hund holder op med at spise sit hvalpefoder og i stedet tigger efter rester, så er det måske på tide at holde pause med resterne.

Min hvalp vil ikke spise

Hvalpe appetit svinger og det er helt normalt. Hvis din hvalp ikke vil spise sin mad, så lad den få 15-20 minutter og fjern herefter maden. Undgå at blive fristet til at putte ekstra lækre ting ned i maden, da det vil skabe en vane hos hunden, så den forventer dette. En hvalp tager ikke skade af at springe et eller to måltider over.

Lad være med at give din hvalp fri adgang til maden. Det gør det svært for dig at styre, hvor meget hvalpen får og hvornår.

At skifte foder

Nogle hvalpe har et sart fordøjelsessystem, mens andre har maver der kan klare alt. Når du skifter fra en type foder til en anden, så kan det anbefales at skifte over nogle dage. Start med at blande lidt af det nye foder i det gamle. Efter 1-2 dage kan du blande det 50/50, efter et par dage 25/75 og til slut giver du udelukkende det nye foder. På den måde vænner du langsomt din hvalps mave til det nye foder. 

Hvornår skal jeg skifte over til voksenfoder?

Hvalpe har behov for et hvalpefoder fordi de vokser, og skal bruge ekstra energi, protein, kalcium og fosfor. Når hvalpen er færdig med at vokse, kan du skifte den over på et voksenfoder. Dette gør man, fordi hvalpens energibehov er mindre, og for at undgå at den bliver overvægtig. 

For små racer kan man skifte til voksenfoder omkring 9-12 måneder.

For større racer kan man skifte til voksenfoder omkring 12-18 måneder.

For gigantracer kan man skifte til voksenfoder omkring 18-24 måneder.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.