10 spørgsmål til opdrætteren inden du køber hundehvalp

Der er mange vigtige ting, du bør spørge opdrætteren om, når du er på besøg. Vigtigst er, at du ikke forpligter dig til at købe en hvalp, før du har besøgt opdrætter og set de forhold hundene lever under. Her har vi samlet 10 vigtige spørgsmål, du bør stille din opdrætter.

1. Må jeg se, hvor hvalpene bor?

Det er afgørende, at du får lov til at se hvordan hvalpene vokser op, hvor de tilbringer dagtimerne, udeområde og hvor de sover. En seriøs opdrætter vil altid gerne vise omgivelserne frem. Hvalpenes områder skal være lyse, lune, rene og tørre og der skal være adgang til vand og legetøj.

2. Må jeg se alle hvalpene i ro og mag?

Det er vigtigt, at du får lov til at sætte dig ned til hvalpene og stille og roligt se på dem og hilse på dem. Hvalpe skal være nysgerrige og opsøgende og straks komme dig i møde. Hvalpe der gemmer sig og virker utrygge og nervøse er et faresignal. Selvom det kan være fristende at redde nervøse og skræmte hvalpe, så lad være! Støtter du en dårlig opdrætter, betyder det at opdrætter kan fortsætte sit arbejde.

3. Må jeg se tæven?

Bed altid om at se morhunden. Husk at morhunden har både givet gener videre til hvalpene og boet med dem de første, vigtige 8 uger, så det er afgørende at du synes tæven har et godt temperament. Se gerne tæven sammen med hvalpene, så du kan se hvordan hendes adfær er sammen med dem. Hvis hvalpene ikke lever sammen med tæven, og hvalpene er under 8 uger, er det et alvorligt faresignal. Det kan være et tegn på at opdrætter bedriver ulovlig hundehandel.

4. Er hvalpene behandlet med ormekur, vaccinerede og chippede?

Alle hvalpe bør behandles mor orm i de første uger. Alle hvalpe i Danmark skal være chippede inden de rejser hjemmefra. Nogle opdrættere vaccinerer hvalpene inden de flytter, mens andre venter og lader de nye ejere vaccinere hvalpene.

5. Har hvalpene de nødvendige papirer?

Hvis hvalpene har stambog, skal stambogen altid følge hvalpen. Det betyder at stambogen ikke bør eftersendes, men at den skal følge med hvalpen,  når du henter den. Alle hvalpe bør være beset af en dyrlæge inden de rejser, og have en sundhedserklæring, udfyldt af en dansk dyrlæge. Dansk opdrættede hvalpe, bør aldrig have sundhedspapirer udfyldt af en udenlandsk dyrlæge.

6. Hvorfor valgte du denne race?

Opdrætter har typisk en historie med racen, og der er særlige ting ved racen der gør, at opdrætter elsker netop den. Spørgs hvad der gør racen speciel, hvad der er det bedste ved racen og hvad der er det værste.

7. Hvilket foder giver du hvalpene?

Korrekt ernæring er vigtigt for hvalpenes trivsel og vækst. De har brug for et godt hvalpefoder, der passer til netop deres behov. Spørg også gerne, om du får foder med, hvis du vælger at købe en hvalp fra opdrætter.

8. Hvordan socialiserer du hvalpene?

De første uger i hvalpenes liv er enormt vigtige for socialiseringen. Socialiseringen starter allerde ved opdrætter og det er vigtigt at få information omkring, hvad hvalpene har oplevet. Er hvalpene vant til andre hunde? Har hvalpene mødt børn? Er de vant til at køre i bil? Har de fået klippet negle regelmæssigt? Er de blevet socialiseret på almindelige lyde i hverdagen (støvsuger, blender, ting der tabes på gulvet osv.)? En seriøs opdrætter bruger meget tid og energi på at socialisere hvalpen, så de får de bedste forudsætninger resten af livet.

9. Hvor ofte får du kuld og hvor mange kuld har morhunden fået?

En seriøs opdrætter bruger meget tid og energi på et kuld hvalpe. Derfor har de færreste opdrættere mange kuld årligt eller samtidig. Hvis en opdrætter har mange kuld på samme tid, kan det være et tegn på, at vedkommende ikke bruger tilstrækkelig lang tid på hvalpene. Spørg også ind til, om morhunden har haft hvalpe før og hvor mange kuld hun har haft. En tæve bør som absolut maksimum få 5 kuld i sin levetid. Hvis tæven har haft kuld før, så spørg hvordan hvalpene er blevet og kontakt eventuelt ejere til hvalpe fra tidligere kuld og spørg ind til deres erfaringer.

10. Hvad er prisen på hvalpen og er der en købskontrakt?

Det er altid relevant at spørge om prisen på hvalpen og undersøge om opdrætter anvender en købskontrakt. Alle seriøse opdrættere bruger en købskontrakt og køber du en hund med stambog fra Dansk Kennel Klub, bør opdrætter altid bruge købsaftalen fra Dansk Kennel Klub. 

Får du ikke tydelige og klare svar på dine spørgsmål, så bør du overveje om dette er den rette hvalp for dig. Alle hvalpe er skønne, men ikke alle hvalpe er raske og velfungerende. Den beslutning du træffer skal bo i dit hjem de næste mange år, og jo bedre forarbejde du gør, jo større sandsynlighed for at du får den rette hvalp.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.