At en hundehvalp knurrer i leg, er helt normalt! Knurren er en del af hundehvalpens sprog og en del af helt normal legeadfærd.

Når en hundehvalp knurrer af dig, hvis du tager den op eller vil tage noget fra den, så fortæller den dig, at du går over dens grænser. Den siger fra.

Det er et helt normalt instinkt at passe på de ressourcer hundehvalpen har. Det kan være mad, legetøj eller andet. Det er vores opgave at lære hvalpen, at vi ikke overtræder dens grænser og at vi kan tage ressourcer fra den ved at bytte med noget endnu bedre. Hvis vi konstant overtræder hundehvalpens grænser, så vil den blive utryg ved os, miste tilliden og have endnu større tendens til at knurre. 

Irettesættelse skaber utryghed

Tænk på hvis du fik serveret det lækreste måltid, og så var der hele tiden en anden i familien, der kom og snuppede det fra dig, uden videre. Eller hvis du havde fundet penge på jorden og der så kom et familiemedlem og tog det fra dig, bare for at vise at de bestemmer over dig. Det er sådan det er for hunde, hvor ejeren fjerner mad eller legetøj, for at "bestemme" eller "vise hvem der er leder". Det har desværre den stik modsatte effekt. 

For mange år siden, var det normalt at man rådgav folk til at være endnu "hårdere" ved hvalpen, når den knurrer. Så den på den måde kunne lære, hvem der bestemte. I dag er vi heldigvis blevet klogere! Vi ved at irettesættelse af en knurrende hvalp kun er med til at skabe mistillid og utryghed. Det vi i stedet skal gøre, er at arbejde med at hvalpen bliver tryg ved os og har tillid til at vi bytter med noget godt. 

Lær hvalpen at bytte 

For at få hunden til at give mad eller legetøj fra sig, skal vi tænke anderledes. Forestil dig at du spiser det lækreste måltid og så får du pludselig tilbudt et endnu lækrere måltid. Eller du finder 50 kr. og får tilbudr 200 kr. for at bytte. Så afleverer vi med glæde det vi har.

Det er det samme vi skal lære vores hundehvalp. At når den skal afgive noget godt, så bytter vi med noget endnu bedre. Hunden skal se os som en ressourcegiver og ikke tager. Væn din hund til, at den med mellemrum får et par lækre godbidder, når du eller andre i familien passerer den. Lav også gerne sjove søgeøvelser med din hund, enten med hundens foder eller lækre godbidder. Du lærer hunden at I er sammen om noget sjovt med maden.
Du kan også smide lidt ekstra gode godbidder i madskålen, mens din hund spiser sit foder. Så lærer den at når du nærmer dig maden, så er det positivt.

Som grundprincip skal du altid lade din hund være i fred, når den spiser et ben eller andet ekstra godt. Hvis du samtidig laver byttelege og lærer hunden at du altid bytter med noget godt, så lærer du den at have tillid til dig. Skulle du en dag stå i situationen, hvor du skal fjerne noget akut fra hunden (eksempelvis hvis den har taget noget farligt), så har den tillid til dig og den tillid brydes ikke af at du ikke bytter den ene gang. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.