Der findes mange gode råd om hvalpetræning og opdragelse, og der findes desværre også mange dårlige! Det er en stor omstilling at få hundehvalp og det er helt normalt at søge information fra forskellige steder. I løbet af de seneste 20 år har vi lært enormt meget om adfærd og træning af hunde. Desværre hænger en del gamle myter stadig ved. En af disse er, at hundehvalpen skal "kende sin plads" og at du som ejer skal sørge for at irettesætte den.

Sorter i de velmenende råd

Du vil få mange velmenende råd fra venner og familie. Nogle af de mindre gode råd man typisk hører, er: 

  • Du skal irettesætte din hvalp, for det gør dens mor
  • Hvalpen skal kende sin plads i flokken.
  • Din hvalp må ikke sove i sengen eller på sofaen
  • Du skal spise før hvalpen
  • Du skal gå først ud ad døren

Myten om, at du skal irettesætte din hvalp, fordi det gør dens mor også, er nok den farligste. Myten er ødelæggende for hvalpens tillid til dig og dens udvikling. Det kan betyde lavt selvværd og en usikker hundehvalp. 

 

Vi indgår ikke i en decideret flokstruktur med vores hunde, og derfor er vores rolle som ejere ikke den samme som hundemors. Det er derfor også helt unødvendigt at du "stadfæster din plads i flokken" ved eksempelvis at spise først, eller sørge for at hundehvalpen ikke er i sofaen.

Hvilke regler der gælder for din hundehvalp afhænger af praktiske omstændigheder. Det kan eksempelvis være smart at lære din hund at vente med at gå ud ad døren, fordi du så har styr på den. Men det handler ikke om lederskab eller dominans!

Hvalpen er en del af familien

Din nye hvalp er en del af familien. Den er ikke i en flok med dig, men et familiemedlem. Det betyder også, at myter som "den prøver at tage magten fra os" er helt ved siden af. Det stammer fra en forældet tankegang, baseret på fejlagtige observationer af dyr i fangeskab. En gang troede forskere at enhver flok har en leder, og resten af flokken indordner sig i et hieraki. I dag ved vi at hunde og ulve lever i familiestrukturer, som ligner vores.

Hvalpen har brug for nærhed, tryghed og tillid, præcis ligesom et barn. Naturligvis skal man også sætte grænser for en hvalp, men relationen bør altid være baseret på tryghed og tillid.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.