Hvorfor har min hvalp diarré?

Diarré er ikke ualmindeligt hos hvalpe. Hvalpens mave-tarm-system er sart og desuden er hvalpe eksperter i at spise ting, de finder på deres vej. Derfor vil mange nybagte hundeejere opleve at hvalpen får diarré på et tidspunkt. Diarré er ofte ufarligt, men da hvalpe let bliver dehydrerede, er det vigtigt at hvalpen behandles i tide, hvis den har diarré i mere end et døgn og hvis den virker slap og apatisk.

En hvalp med diarré er noget en del nybagte hundeejere vil opleve. Der kan være mange årsager til diarré og ofte får hundehvalpen normal afføring igen i løbet af et døgn. I nogle tilfælde kan det dog udvikle sig mere alvorligt, hvis ikke hvalpen behandles hurtigt.

Hvorfor får hundehvalpe diarré?

Årsager til diarré hos hundehvalpe kan være mange, og det er altid vigtigt at finde årsagen for at kunne behandle hvalpen korrekt. 

Stress
Når hundehvalpen flytter i sit nye hjem, er det en stor omvæltning. Omgivelserne er nye, og der er mange nye indtryk. Dette kan være med til at give hvalpen diarré. Sørg altid for at få foder med fra opdrætter, så du kan fortsætte på det foder hundehvalpen er vant til i de første dage i det nye hjem.

Nyt foder 
Når din hvalp skifter foder kan den få dårlig mave. Skift altid foder over flere dage, så du langsomt blandet det nye foder i det gamle. På den måde bliver det lettere for hvalpens mave at vænne sig til det nye foder.

Tyggeben og godbidder
Det er fristende at teste en masse nye godbidder og tyggeben, når hvalpen kommer hjem. Vær dog opmærksom på at nogle produkter kan være lidt hårde for en hvalpemave at fordøje. Hold dig til 2-3 produkter, og introducer langsomt nye ben og godbidder.

Parasitter
Hvalpe kan let får parasitter og det er vigtigt, at hvalpen er behandlet mod orm flere gange under sin opvækst hos opdrætter. Hvis din hvalp har diarré, kan det skyldes parasitter og disse kan behandles med en ormekur, som fås når hvalpen er undersøgt ved dyrlægen. 
Hvis din hvalp har gentagende tilfælde med diarré eller blodig diarré, bør du altid få den undersøgt for parasitten giardia!

Hvalpe har tendens til at proppe ting i munden. Også ting de ikke bør spise. En årsag til at hvalpen får diarré kan være, at den har spist noget den har fundet på gåturen eller i haven. Sørg for at hvalpesikre dit hjem og tjek haven for giftige planter, kastanjer, nedfaldsfrugt og lignende.

Hvornår bør en hvalp med diarré ses af en dyrlæge?

Det kan være svært at vurdere, hvornår din hvalp skal tilses af en dyrlæge, men husk altid på, at hvalpe bliver hurtigere dehydrerede og dårlige end voksne hunde, så opsøg hellere dyrlæge en gang for lidt end en gang for meget. 

Symptomer på, at du bør søge dyrlæge, kan være at hvalpen:

  • Har blodig afføring
  • Har sort, tjæreagtig afføring
  • Er apatisk og meget træt
  • Kaster op flere gangen
  • Mister appetit og drikkelyst
  • Har diarré i mere end 24 timer

Behandling af hvalpe med diarré

Hvalpe med diarré kan med fordel sættes på skånekost med det samme. Det kan eksempelvis være små portioner kogte, hvide ris med lidt kogt kylling i. Vær opmærksom på at blande vand i skånekosten, så hvalpen får rigeligt med væske. 

Hvis hvalpen har behov for at blive tilset af dyrlæge vil den muligvis blive behandlet med væsketerapi, kvalmestillende eller andet. Behandling af diarré handler i første omgang om at forbedre tilstanden hos hvalpen, sørge for at hvalpen ikke er dehydreret og finde en eventuelt underliggende årsag til diarré. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.