Hvad er symptomer på giardia hos hunde? 

Typiske symptomer på giardia, er: 

  • Mild til alvorlig diarré, værst hos unge hunde 
  • Lys og ildelugtende afføring, der kan forekomme frisk blod 
  • Vægttab 

Hunden har typisk normal appetit. Giardia infektion giver ikke i sig selv feber og opkast. 

Hvordan smittes en hund med giardia?

Giardia-cyster udskilles i afføringen, og overføres ved at et dyr eller menneske kommer til at indtage giardia-cyster i fx forurenet vand eller et forurenet miljø. Det kan være hvis hunde spiser og drikker af samme vand- eller madskål, eller hvis hunden er i kontakt med en anden hunds afføring.  

Giardia kan overleve i miljøet i flere måneder, specielt under fugtige og kølige forhold. 

Fra en hund smittes til der ses symptomer går der mellem 5 og 12 dage. Ikke alle smittede hunde får symptomer, og derfor kan hunde være raske smittebærere. 

En hund kan også risikere at smitte sig selv igen, hvis rengøringen af skåle og andre af hundens ejendele ikke er blevet rengjort ordentligt.  

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen giardia stilles ved at undersøge afføringen for giardia-cyster. Dette kan gøres med en simpel test hos dyrlægen eller prøven kan indsendes til et laboratorie.

Hvordan behandles giardia?

Giardiainfektioner kan behandles medicinsk, men kræver samtidig grundig rengøring og desinfektion i miljøet for at undgå nye infektioner.

Der er ingen lægemidler der er registreret til behandling af giardia hos dyr, og der er heller ikke nogen lægemidler der er bevist at være 100 % effektive. Derfor kan det være nødvendigt at behandle med flere forskellige præparater og af flere omgange.

Der er ingen vaccine til forebyggelse af giardia i Danmark.

Da giardia kan overleve i miljøet i op til flere måneder, er det vigtigt at rengøre hundens omgivelser grundigt! De inficerede områder, samt inventar, rengøres grundigt med brug af damp og/eller et kemisk desinfektionsmiddel. Hunden bør vaskes grundigt i shampoo, for at der ikke sidder overlevende giardia-cyster i pelsen. 

Prognose

Prognosen for hunden med den rette behandling er god, men det kræver at miljøet rengøres grundigt og igennem en længere periode. Der er risiko for at medicinen slår infektionen ned, men at infektionen kan blusse op igen, hvis hunden får nedsat immunforsvar af andre årsager.

Kan giardia smitte til mennesker? 

Der findes flere undertyper af giardia og nogle inficerer kun én dyreart, mens andre typer kan inficere flere dyrearter. Nogle typer af giardia kan inficere både mennesker og dyr, disse typer infektionssygdomme kaldes zoonoser. 

Derfor skal du altid være meget opmærksom på om du eller nogen i den familie begynder at udvise symptomer, når din hund har giardia. Hvis der opstår symptomer, skal du kontakte jeres egen læge.  

Igen er det vigtigt med grundig rengøring, både for dig og din families skyld og for din hunds skyld. 

 

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.