Diarré hos hund

Det er ikke ualmindeligt at hunde får diarré og/eller opkastninger, hvilket ofte er et symptom på betændelse i mave og tarm, såkaldt akut gastroenteritis. Maveproblemet kan opstå hurtigt, og forsvinder også ofte relativt hurtigt. Diarréen kan dog også være kronisk, det vil sige, at den har stået på i mere end 2-3 uger.

Årsager

Diarré kan forårsages af forskellige faktorer, som for eksempel orm, pludselig foderændring, virus, bakterier eller medicin. Hvis flere hunde får diarré på samme tid, mistænkes en smitsom årsag. Diarré kan også være et symptom på allergi eller sygdom i andre organsystemer, for eksempel i lever, nyrer, bugspytkirtel eller skjoldbruskkirtel.

Symptomer

Almentilstanden kan være mere eller mindre påvirket. Andre symptomer kan være, at hunden har feber, manglende appetit, eller virker til at have ondt i maven. Diarréen kan være blodtilblandet, slimet eller være meget tynd.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis hunden får pludselig diarré er det vigtigt at holde øje med dens almentilstand, da denne hurtigt kan forandres. Det kan også være en god idé at tage hundens temperatur. Normal temperaturen er 38-39 °C.

I tilfælde af diarré er det ofte hensigtsmæssigt at give et tarmstabiliserende middel. Læs mere om tarmnormaliserende midler. Tarmstabiliserende midler kan købes hos dyrlægen eller på apoteket.

Det er i orden at faste en normal sund hund i omkring 24-36 timer. Læs mere om kostråd ved diarré.

 I nogle tilfælde kan hunden have brug for ekstra væsketilførsel.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

  • Hvis hunden har store væsketab og/eller ikke drikker, samt har påvirket almentilstand
  • Ved blodtilblandet diarré
  • Hvis diarréen fortsætter på trods af diætrådene
  • Hvis hunden kan have ædt et fremmedlegeme, der kan have sat sig fast
  • Hvis hunden har ædt noget, som kan være giftigt
  • Hvis hunden ikke kan holde vand eller væskeerstatning i sig
  • Hvis hunden har under 38 °C eller over 39 °C i temperatur i kombination med noget af det ovenstående

Diagnostik

Hos dyrlægen vil hunden først blive undersøgt ved hjælp af en klinisk undersøgelse. Ofte vil der blive taget en blodprøve, og i nogle tilfælde suppleres undersøgelsen med en røntgen- eller ultralydsundersøgelse for at udelukke underliggende årsager.

Hvis der er mistanke om et fremmedlegeme i tarmen, kan undersøgelsen desuden suppleres med en såkaldt kontrastrøntgenundersøgelse.

Behandling hos dyrlægen

Behandlingen baseres på hundens sygdomshistorie og almentilstand. Normalt gives der en kombination af væskebehandling og tarmneutraliserende midler. Let påvirkede hunde kan sædvanligvis behandles med væske under huden i konsultationen, mens stærkt påvirkede og dehydrerede hunde oftest indlægges for yderligere væskebehandling i form af intravenøst drop med væske, der indeholder salt og næring. Stærkt alment påvirkede hunde kan kræve mere intensiv væskebehandling og overvågning.

Antibiotika ordineres normalt ikke, idet diarré forårsaget af bakterier er usædvanligt. Ved blodtilblandet diarré, i kombination med påvirket almentilstand og/eller feber, gives der som regel antibiotika med henblik på at forhindre spredning af tarmens normale bakterier til blodbanen. Antibiotika skal bruges med omtanke, med hensyntagen til udvikling af antibiotikaresistens. Mange antibiotikatyper kan endog forstyrre miljøet i mave-tarmkanalen.

Kontakt en dyrlæge

Lad os tale om tænder

Mange dyreejere tror, ​​at deres firbenede vens mund er sund, selvom den ikke er det. Faktisk har 80 % af alle voksne hunde og katte tandproblemer, og det kan være svært at vurdere. Vi er her for at hjælpe din hund.

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.