Tandbehandling af hunde

Tandsygdomme er et almindeligt problem hos hunde. Ca. 80 % af voksne dyr har en form for tandproblem, men det kan være svært at opdage, om hunden lider af tandsmerter. Den bedste måde at holde en god tandstatus for sin hund er gennem daglig tandbørstning.

Præcis som hos mennesker dannes der bakteriebelægninger hos hunde og katte, som kan forårsage inflammation i tandkødet. Denne næsten usynlige belægning udvikles senere til tandsten. Inflammationen i tandkødet i kombination med belægning og tandsten, leder på sigt til blottede tandhalse og problemer med løse tænder, kaldet paradentose.

Symptomer på paradentose hos din hund

  • Dårlig ånde
  • Rødt og irriteret tandkød
  • Pus rundt om tænderne
  • Løse eller mistede tænder
  • Katten eller hunden undgår at åbne munden eller klør sig om munden
  • Mindsket appetit og savl
  • Katten eller hunden har problemer med at tygge, eller tygger kun på den ene side
  • Agression, irritabilitet og nedstemthed

Der kan desuden forekomme en mere usædvanlig sygdom kaldet tandresorption (TR eller FORL). Dette er en tandhalsdefekt, hvor dele af tanden nedbrydes indefra. 

Sådan kan du forebygge tandproblemer hos din hund

Ved dagligt at børste belægningen af tænderne, kan sygdomme i tænder og tandkød forhindres. Kødben er en hjælp men er på lang sigt ikke lige så godt som tandbørstning. Det er vigtigt, at hvalpen allerede som ung bliver introduceret til tandbørstning, så det bliver en naturlig del af den daglige rutine for din hund.

Introducer tandbørstningen gradvist med bare nogle sekunders børstning de første gange, og siden med øget varighed. Der findes særlig dyretandpasta, men den vigtigste del af rengøringen er den mekaniske del, dvs. bevægelsen med tandbørsten. Man bør ikke anvende tandpasta beregnet til mennesker, da den type ikke indeholder flour, som hunde ikke tåler.

Bestil en tandkonsultation til din hund

Du kan booke tid hos os for en første vurdering af tænderne og derefter booke en tid for tandrens, hvis det behøves. For en fuldstændig bedømmelse af tænderne behøves desuden røntgen af tandrødderne, så man med sikkerhed kan sige, at der ikke findes nogen problemer med hundens tænder. Du kan læse mere om tandrøntgen her.

Før tandbehandlingen undersøges hunden af dyrlægen, som lytter til hjertet og bedømmer om der foreligger nogen øget narkoserisiko. 

Tandbehandling

Alle tandopgaver udføres under gasnarkose for at mindske risikoen for, at hunden skal indånde bakteriefyldte partikler, som frigøres under tandstensfjernelsen, da dette kan lede til lungeinflammation.

Behandlingens omfang afgøres af graden af paradentose eller tandresorption hos patienten. Tidlige stadier af paradentose behandles med fjernelse af tandsten og polering af tænderne under narkose, kombineret med forebyggende pleje i hjemmet. Ved senere stadier kræver denne behandling ofte kombination med kirurgiske fjernelse af tænder og anden tandkødskirurgi.

Ved tandbehandlingen foretages en undersøgelse af tænder og tandkød, og man måler eventuelle tandkødslommer og tager røntgen af tandrødderne. Tandsten fjernes med et ultralydsinstrument med en rund metalspids, som vibrerer mod tandstenens ydre. Ældre tænder kan have misfarvninger som ikke går væk. Efter fjernelsen af tandsten bliver tænderne poleret, hvilket gør, at emaljen bliver glattere og dannelsen af ny belægning udskydes.

Selv om det kan være let at fjerne milde forekomster af tandsten ved at skrabe tænderne på en vågen hund er denne metode mindre god, da man på denne vis ikke fjerne den plak og tandsten som findes under tandkødskanten. Skrabning indebærer desuden risiko for emaljeskader.

Efterpleje 

Efter tandbehandlingen kan hunden være øm i munden og skal derfor fodres med blød mad i nogle dage. Ofte ordineres også smertestillende lægemiddel.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.