Må du begrave dit dyr i haven?

Når vi skal sige farvel til vores kæledyr, foretrækker nogen at dyret bliver kremeret og derefter begravet. Andre foretrækker at have en urne stående synligt fremme, og nogen vælger at begrave dyret i haven.

Man må gerne begrave kæledyr i haven, men ikke produktionsdyr. Det betyder at du gerne må begrave hunde, katte, kaniner, fritter, marsvin og andre kæledyr, men ikke eksempelvis heste og køer. 

Hvilke regler gælder?

Sjældne eller enkeltstående begravelser af kæledyr må gerne ske på din egen ejendom. Det betyder at du gerne må begrave familiens kat eller hund, men du må ikke indrette en mindre dyrekirkegård i villahaven. Er du i tvivl om du må begrave dit kæledyr i haven, så spørg din kommunes miljøafdeling.

Gravens dybde og placering

Nedgravning af kæledyr på din egen grund, skal se i en dybde så andre dyr ikke graver graven op. Selv i villakvarterer findes der ræve, grævlinger og andre kødædende dyr, der kan finde på at grave en kæledyrsgrav op. Det vil sige at graven gerne skal være dybere end 1 meter.

Hvis det er et større kæledyr du begraver, eksempelvis en hund eller kat, så er det vigtigt at graven ikke er tæt på en drikkevandsboring. De fleste kommuner anbefaler en afstand på minimum 50 meter til nærmeste boring. Du bør ikke begrave dyret, hvis grundvandsspejlet står højt, da det kan give forurening af drikkevandet. 

Undlad at begrave dit dyr i dets yndlingstæppe. De fleste tæpper er nemlig fleecetæpper eller vattæpper, og disse er lavet af syntetiske materialer. De fungerer derfor som en form balsamering og efter eksempelvis 10 år, så har dyrets stadig dets pels, som da den blev begravet. Et alternativ til yndlingstæppet kan være en økologisk nedbrydelig papkiste.

Alternativer til begravelse 

Der findes enkelte dyregravpladser i Danmark og her kan du begrave dit dyr. Du kan også få dyret brændt på et godkendt dyrekrematorium og herefter grave asken ned. Det er også muligt at få en dekorativ urne, hvis du vil beholde denne, og endda at få en del af asken lavet til et smykke - som et varigt minde. Læs mere her.
Du kan også få dyrlægen til at sende dit afdøde kæledyr til fælleskremering.

Læs mere om kremering her.

Det vigtigste er, at vælge den afsked med dit kæledyr, som du har det bedst med. Et kæledyr er en del af familien, og derfor er en god og værdig afsked med vores kæledyr også vigtig.

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.