"Hug Your Dog Day!" og andre mærkedage

I løbet af et år findes der mange særlige mærkedage for at skabe opmærksomhed om forskellige emner. Nogle har et mere seriøst budskab end andre. Og dyreverdenen er ingen undtagelse, når det gælder mærkedage.

Kærlighed eller stress? Mærkedagen der udfordrer hundes komfortzoner

Måske har du allerede hørt om “International Cat Day”, “Take Your Dog to Work Day”, “Ginger Cat Appreciation Day” og dagens “Hug Your Dog Day”?

Ikke alle mærkedage er gavnlige for dyrene, og nogle kan endda sætte mennesker i farlige situationer. “Hug Your Dog Day” er en af disse.

På diverse hjemmesider og i sociale medier opfordres man til at vise sin hund kærlighed ved at overøse den med krammere på denne dag. Dette lyder hyggeligt, og nogle hunde vil også altid gerne tage imod et kram. Men det er vigtigt at huske, at krammet er en del af menneskets sprog –ikke hundens.

Når mennesker krammer, udløses horomet oxytocin, som er associeret med kærlighed og det at knytte stærkere bånd. For hunde derimod, kan et kram øge stress. Det giver en følelse af at blive holdt fast, de kommer alt for tæt på menneskets ansigt uden selv at tage initiativet og det kan resultere i, at de bliver nervøse, usikre eller endda aggressive.

"Min hund elsker kram!" tænker du måske. Og det kan være rigtig nok! Men som mennesker skal vi være gode til at læse hundens signaler, især i situationer som ikke opleves som naturlige for hunden. I 2016 studerede psykologiprofessor og forsker inden for neuropsykologi Stanley Coren over 250 tilfældige billeder af hunde, der får et kram, og bemærkede, at på over 80% af billederne viste hunden tegn på øget stress og angst.

Han kunne se tegn såsom at hundene lagde ørerne tilbage, slikkede sig om munden, drejede hovedet væk, gabte, forsøgte at stikke af eller viste mere af det hvide i øjet end normalt. Alt sammen signaler på, at hunden ikke brød sig om situationen. Måske er din hund ikke så glad for kram, som du tror?

Dæmpende signaler

På gåture eller ude i naturen er det fornuftigt for hunden at kunne vise egne signaler samt aflæse andres signaler eller kropssprog. Det er en vigtig del af kommunikationen mellem hunde. Når en hund viser en anden hund dæmpende signaler som for eksempel at gabe, ryste sig, vende sig væk, gå ned med forbenene i legestilling eller slikke sig om munden, er dette en besked om at "jeg er venligt indstillet og ikke ude på ballade".

Den anden hund vil dermed forhåbentlig opfatte disse signaler korrekt, og konflikten er afværget. Ifølge hundetræner Turid Rugaas har hunde omkring 30 forskellige dæmpende signaler. Når vi mennesker sætter vores hunde i situationer, de ikke kan lide, vil de forsøge at fortælle os om det på deres sprog. Det er trods alt det eneste sprog, de kan.

Kram kan i værste fald sætte mennesker i fare

Mange hunde protesterer ikke nævneværdig over et kram. Det er dog ikke det samme som, at de kan lide det. Nogle vil, efter at have vist dæmpende signaler, som ikke er blevet opfanget, sige fra. Det kan være via gøen, forsøg på at komme væk eller i værste fald ved at bidde. Et bid i ansigtet er aldrig godt, og tænk hvis krammeren er et barn! Et bid i ansigtet kan gøre alvorlig skade på et barn – og sætter mest sandsynligt både fysiske og psykiske spor for livet. Som hundeejere skal vi være fornuftige og ikke sætte vores pelsklædte ven i en situation, hvor den føler, at den må bide for at komme væk.

Vis kærlighed-dagen

Vi foreslår i stedet, at du bruger “Hug Your Dog Day” til at vise ekstra opmærksomhed og kærlighed til din hund gennem gåtur, leg og træning. Måske med aktivteter som at søge efter godbidder, lave balanceøvelser på tur i skoven eller øve indlæring af at komme, når du kalder? Det er blot nogle aktiviteter, som hunden sætter pris på – og hvor den kan udfolde sig naturligt. I gør noget positivt sammen, og dette vil styrke båndet mellem jer, ligesom et kram gør for os mennesker.

Og selvfølgelig skal du blive ved med at kæle og hygge med din hund. Gør det blot på hundens præmisser ved at lære dig tegnene og respekter de signaler, den sender. Det er nemmere for os at lære hundesproget end det er for vores firbenede venner at lære vores sprog!

 Kilder:
*https://www.psychologytoday.com/intl/blog/canine-corner/201604/the-data-says-dont-hug-the-dog 
 **(http://www.turid-rugaas.no/kunsten-aring-overleve.html) 

Flere nyheder

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.