Valg af foder – hvor skal jeg starte? 

Der findes mange forskellige typer tørfoder, dåsemad, frossen foder osv., og det kan være svært at finde det rigtige foder til netop dit kæledyrs behov. Hvordan kan du være sikker på, at din pelsven får det, den har brug for?

Ernæring og kost er vigtige faktorer for at opretholde god sundhed og forebygge sygdomstilstande hos vores kæledyr. En balanceret kost, der er tilpasset livsstadier eller individuelle behov, vil understøtte dyrets sundhed og velvære.

En god start er at tale med eksperter på området, og dem finder du på din dyreklinik. Men smagssanserne er forskellige, og det er ikke sikkert, at den mad du får anbefalet, falder i smag hos dit dyr. Så prøv dig frem mellem de forskellige fodertyper, du får anbefalet. Forskellige producenter tilbyder ofte lignende foder med variationer i smag. Kvalitetsfoder, som sælges hos dyrlæger, har altid smagsgaranti.

At vælge foder til katten

I stedet for at pege dig i retning af specifikke mærker eller typer af foder, vil vi hellere nævne nogle af de vigtigste overordnede ting, du bør overveje.

Eftersom katte er rovdyr, der i naturen får deres naturlige næring gennem proteiner og fedt, har de et meget lille behov for kulhydrater. Nogle katte kan også lide at spise mad med varieret smag, så prøv gerne at give din kat en kombination af tør- og vådfoder.

Undgå vegetardiet

Du må ikke give din kat en vegetardiet. Plantebaserede diæter mangler blandt andet aminosyren taurin, som er essentiel for katten. Mangel på taurin kan i værste fald gøre katten blind eller give den hjertesygdom.

Katteejere bør også være opmærksomme på, at katte generelt er dårlige til at drikke, så du bør altid have rigeligt med rent vand tilgængeligt, især hvis din kat spiser meget tørfoder. Laktoseintolerance er også ret almindelig blandt katte, så undgå produkter med komælk.

Brug tid på at finde ud af, hvordan din kat kan lide at spise. Nogle katte spiser lidt gennem hele dagen, mens andre har brug for at få serveret små og hyppige portioner for ikke at overspise. Det er meget vigtigt, at katten ikke går sulten over længere tid (dage), da hurtigt vægttab kan forårsage skader på kattens lever.

Pas på med for meget mad

Det er let at overfodre en kat. Hvis du giver f.eks. ti gram for meget hver dag, doserer du til en kat, der vejer et helt kilo mere end din kat gør. For en almindelig 4-kilos kat, vil det svare til 25% af kropsvægten og det kan hurtigt føre til overvægt. Derfor er det en god idé at bruge en køkkenvægt til at veje dagens ration, og derefter lægge portioner op, som familien kan fodre fra. Og husk, det gælder hele familien - inklusiv farmor!

At vælge foder til hunden

Din hunds ernæringsbehov afhænger af hundens størrelse, alder, race og aktivitetsniveau. Disse faktorer afgør også, hvilket foder der er mest egnet. Eventuelle allergier skal der også tages hensyn til.

Den rigtige mængde af et balanceret foder indeholder alle de næringsstoffer din hund har brug for, så som proteiner, fedt, mineraler og vitaminer. Balanceret foder findes som tørfoder, vådfoder eller friskfoder. Find det, der passer din pelsede ven bedst!

Uanset hvilket foder du vælger, er det bedst at fodre på et bestemt tidspunkt og ikke lade maden stå fremme hele dagen. Mens katte kan lide at småspise hele dagen, vil de fleste hunde spise alt det, de får serveret på kort tid. Derfor er det fornuftigt at dosere korrekt i forhold til hundens vægt og aktivitetsniveau.

Foder som forebyggende behandling

Mange tænker måske ikke altid på, at kost kan betegnes som forebyggende behandling, eller at det kan beskytte mod sygdomme. Men en balanceret kost kan faktisk være nøglen til en sund og rask hund eller kat. Fodring kan for eksempel forebygge urinvejsproblemer, tandproblemer, hud- eller pelsproblemer. Det er også vigtigt for at opretholde normale biologiske processer, som et velfungerende immunforsvar eller et sundt mave- og tarmsystem.

Fodring efter livsstadier eller særlige behov

Livsstadier

Hvis du har et kæledyr uden kendte helbredsproblemer, bør du hovedsaglig tilrette kost efter dyrets alder, størrelse og aktivitetsniveau. Der er nemlig store forskelle på behovet hos en meget aktiv ung hund og en ældre hund med et lavt til moderat aktivitetsniveau. Hvalpe og killinger i vækst vil også have særlige behov, som man må tilpasse sig. Hvalpe har for eksempel et højere behov for kalcium og fosfor end en voksen hund, og både for lidt og for meget kalcium kan føre til alvorlige skeletlidelser på sigt.

Vægtreduktion

Vi ser i stigende grad at vores kæledyr udvikler livsstilssygdomme som overvægt. Det kan igen forårsage følgesygdomme som gigt og diabetes. Vi anbefaler regelmæssige vejninger og helbredsundersøgelser for at følge med i vægt og tilstand hos dyrene. Vores veterinærer vejer gerne dit kæledyr.

Vi har specialtilpasset foder til vægtreduktion, som vil kunne hjælpe både med at regulere appetit og forbrænding mens kæledyret taber sig. En anden faktor, som man let glemmer at tage hensyn til ved vægtkontrol, er godbidder. Mange hunde får godbidder eller menneskemad, som måske kan virke ubetydelige, men som har stor indvirkning på energiindtaget.

  • Giver man 30 g ost til en hund på 10 kg, svarer det til, at et menneske spiser en og en halv hamburger.
  • Giver man de samme 30 g ost til en kat på 5 kg, svarer det til, at et menneske spiser to og en halv hamburger.

Man kan i stedet give godbidder med reduceret kalorieindhold, men også her skal man huske tilbageholdenhed.

Sygdom

Der findes mange sygdomstilstande, som kan reguleres og påvirkes af kost. Eksempler kan være leversygdomme eller nyrelidelser, allergi, urinvejsproblemer og ledsygdomme. Specialtilpasset foder til sygdomstilstande kan kun købes hos dyrlæger, da det er vigtigt med korrekt information og eventuel diagnostik i forvejen.

Lad din veterinær hjælpe dig

Ligesom med den mad, vi spiser, får vi det, vi betaler for, når det gælder produkter og ingredienser. Mange af de billige fodertyper, man kan købe i supermarkeder, indeholder meget fyldstof og ikke så meget næring per enhed. Hunden skal dermed spise mere for at få det, den har brug for. Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os. 

I Dyrenes Butik kan du finde en række gode produkter

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.