Min hvalp vil ikke have godbidder

Godbidder er nøgle nummer et til at lære nye ting. Et uvurderligt værktøj for alle trænere. Den mest ligetil og mest brugte belønning der findes. En primær forstærker: du har brug for mad for at overleve, og derfor er det en medfødt adfærd for alle levende organismer. Dette er sandt, men ikke i alle situationer.

En hvalp, der nægter at spise godbidder udenfor eller i nye omgivelser, kan gøre dette af flere årsager. Hvalpen kan være mæt, eller godbidderne er måske ikke velsmagende nok. Alligevel er den mest almindelige årsag, at hvalpen er overvældet, stresset eller bange i nye miljøer eller situationer. Derfor er det ikke det primære mål for organismen at få næringsstoffer i den særlige indstilling. Det lyder alvorligt, og det er det. Det er også ret almindeligt – og det er en træningsindsats værd.


Lær din hvalp at kende


Den første ting, du skal gøre, er at finde ud af dette: hvordan ser din hvalp ud, når den er tilfreds og glad?

1. Giv ham et par godbidder fra din hånd i køkkenet eller andre trygge omgivelser. Først et par fra tørfoderen og derefter nogle godbidder af høj værdi.

Hvordan ser han ud til at tage dem fra din hånd? Er han forsigtig? Ivrig? Tager han næsten fingrene med i processen? Tager han godbidden og trækker sig så tilbage?

Hvad gør han efter at have slugt godbidden? Kigger væk? Eller søger mere? Giv ham noget mere for at etablere den vane - efter en godbid kommer en anden godbid.

2. Smid en godbid på gulvet.
Fatter han det? Går eller løber han til den? Hvis du smider den lidt længere - stiger hastigheden? Hvad sker der efter han har fået den? Løber han mod dig for at få en bid mere? Så smid endnu en godbid den anden vej! Gentag.

3. Kast en godbid til din hund. Forsøger han at fange den? Viger han bort?

Nu har du en grundlæggende viden: sådan ser din hund ud, når den er sikker og tilfreds. Det næste skridt er at se, hvor adfærden ændrer sig. I stuen? I gangen? Når den har snor på? I baghaven? På gaden? Jo flere steder du finder, hvor din hund føler sig sikker nok til at nyde godbidder, jo bedre. Måske vil han spise i skoven, men ikke på gaden? Måske på en regnfuld tirsdag aften, men ikke på en travl lørdag eftermiddag?

Forsøg ikke at presse ham, men lad ham udforske flere steder i hans tempo. Husk at spisning er en adfærd, der kan læres ligesom enhver anden adfærd, men målet her er at gøre din hund så selvsikker som muligt, så spisning er en forstærkende ting at gøre.

Besøg masser af rolige, men nye miljøer, lad hvalpen udforske og se i sit eget tempo. Hvis han bjæffer eller reagerer på en trigger, skal du øge afstanden, indtil han kan se på den med nysgerrighed og ideelt set gumle på samme tid.


Jo mere kompliceret miljø, jo bedre løn er der brug for


Husk at hvis han holder op med at spise i et nyt miljø  er det værdifuld information. Sørg for at gøre det lettere for din hvalp ved enten at fjerne triggeren eller øge afstanden til den, uanset hvad den er.

Tjek ind fra tid til anden: kan du få en godbid nu? Hvis svaret er "nej", så lad være med at presse din hvalp til at gøre noget endnu mere kompliceret såsom at træne eller lære nye ting, men prøv i stedet at gøre det lettere for ham.

Men hvis årsagen til ikke at spise er, at han er mæt - mod slutningen af f.eks. hvalpeskolen - ja - det er godt nyt. Kortere sessioner eller mindre stykker næste gang. Hvis årsagen er, at godbidderne ikke er gode nok i denne situation, så husk, at hunde har brug for godbidder af højere værdi, jo mere krævende opgaven eller miljøet er. Derhjemme er tørfoder måske godt nok, men i skolen eller i en helt ny situation skal du måske gå efter den høje værdi, du har sparet – for eksempel bøf, ost, hotdogs, blødt kattefoder. Lav en liste for at vide, hvad du har brug for i alle situationer.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.