Hvalpesyge er forårsaget af en virus, som forekommer i hele verden og er beslægtet med virussen, som forårsager mæslinger hos mennesker. Virussen kan overleve i flere uger i miljøet under gunstige forhold. Tørre, varme og lyse omgivelser nedsætter overlevelsesevnerne for virussen.

Hunde smittes ved direkte kontakt med inficerede dyr eller via kontakt med virus i miljøet. 

Symptomer

Hvalpesyge viser sig oftest i form af en alvorlig lungebetændelse med høj feber og flåd fra øjnene. Drægtige tæver aborterer eller får svage eller dødfødte unger.
Neurologiske symptomer, som kramper og permanente hjerneskader, eller symptomer fra mavetarmkanalen, som opkastning og diarré, kan ligeledes opstå. Unge hvalpe kan få vedvarende smertefulde tandskader.

Voksne hunde med et godt immunforsvar er mindre disponerede end yngre hunde og hvalpe. Hunde, som overlever infektionen, udvikler immunitet.

Diagnose

Den sikreste måde at stille diagnosen på er gennem en obduktion, hvilket kan være aktuelt, hvis et hvalpekuld eksempelvis rammes af sygdommen. Hos levende dyr er diagnosen sværere at stille. I den akutte fase kan man forsøge at påvise virus i prøver taget fra eksempelvis øjets bindehinde eller andre slimhinder. Der er dog risiko for at prøven giver et negativt resultat, da virussen ikke er tilstede i de pågældende væv hele tiden. En sandsynlighedsdiagnose af hvalpesyge kan stilles gennem såkaldte parrede prøver, hvor blodprøver taget med et par ugers interval analyseres for antistoffer mod hvalpesyge. Ved et positivt resultat forekommer stigende niveauer af disse antistoffer.

Behandling

Da hvalpesyge er forårsaget af en virus, findes der ikke en helbredende behandling. Syge dyr får understøttende behandling med drop, smertelindring, antibiotika mod sekundære bakterieinfektioner og medicin mod kramper, opkastning, utilpashed mm. Det er vigtigt at isolere dyret og opretholde en god hygiejne for at mindske risikoen for smittespredning. Virussen kan smitte i udendørsmiljøet i op til nogle uger. Desinfektionsmiddel mod hvalpesygevirus kan anvendes indendørs ved at følge producentens anbefalinger.

Forebyggende pleje

Vaccination mod hvalpesyge giver en effektiv beskyttelse mod sygdommen. Vaccinen gives ved 8 og 12 ugers alderen.

Prognose

Mange hunde dør indenfor nogle uger som følge af komplikationerne forbundet med de neurologiske skader. Hunde, som overlever sygdommen, kan udvikle alvorlige neurologiske problemer, og i så fald vil aflivning være nødvendigt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.