Hvordan udvikler vinterdepression sig?


Lav energi, tab af appetit og triste følelser, der opstår i det sene efterår eller vinter : det er nogle af de symptomer der er typiske for vinterdepression hos mennesker. Denne sæsonbetingede depression kan skyldes en ubalance mellem de to hormoner melatonin og serotonin. Når dagslyset aftager, producerer hjernen mere melatonin og mindre serotonin.

Melatonin produceres i løbet af natten, og dette stoppes igen, når vi vågner i dagslyset. 'Lykkehormonet' serotonin produceres i dagslys, men også gennem motion og sund kost. Hvis der er en mangel på dette hormon kan depression udvikle sig.

Lykkestoffer hos hunde


Vi ved, at disse to hormoner også spiller en væsentlig rolle hos hunde. For eksempel spiller lykkehormonet serotonin hos hunde en stor rolle i adfærd og følelser. Hos hunde med adfærdsproblemer som separationsangst anbefaler vi nogle gange medicin, der øger mængden af ​​serotonin i blodet.

Lider kæledyr også af vinterdepression?


Har du bemærket, at din hund bevæger sig eller spiser mindre på disse mørke dage? Eller kan du se, at din kat vil gå mindre udenfor om vinteren? Du er ikke den eneste.

I en undersøgelse i England sagde halvdelen af ​​hundeejere, at deres hunde sov mere om vinteren. Og 40 procent bemærkede nedsat aktivitet hos deres kæledyr. Katteejere så også en tydelig forskel i aktivitet mellem vinter- og sommermånederne. Betyder det, at kæledyr virkelig lider af vinterdepression?

Det faktum, at ejerne ser at adfærden er anderledes, beviser ikke, at dyr lider af depression. Vi ved at dyr også kan opleve hormonudsving, men ikke om det kan føre til vinterdepression. Der er lavet for lidt forskning i dette - og det er derfor ikke udelukket at dyr kan lide af vinterdepression.

Holder din hund et spejl op for dig?


Hvis et dyr viser virkelig dyster adfærd, kan det også have en anden forklaring. Dyrets dystre humør kan være en afspejling af din egen tristhed eller mangel på energi.

Forskning viser, at hunde kan genkende stemninger hos mennesker. Og hvis vi er humørfyldte i huset hele dagen, kan hunde og katte måske samle det op. Eller sagt på en anden måde: ejeren projicerer sine mørke følelser over på sit dyr.
Det kan også være at kæledyret keder sig. Især hunde bruger mere tid udenfor med mennesker i juni, end de gør i januar. Og som følge heraf får hunden muligvis ikke nok motion og mental stimulation.

Sløvhed eller mindsket appetit hos dit dyr kan også have helt andre årsager - det kan være et symptom på en sygdom. Kontakt derfor altid din dyrlæge, hvis dyrets adfærd ændrer sig.

Klager over kæledyr om vinteren


Vi ser at dyr med slidgigt får flere smerter på grund af kulden og mindre regelmæssig motion.

Så det kan helt sikkert hjælpe at tørre dit dyr godt efter en tur i regnen og at give den et lunt sted at ligge.

En ikke-sæsonbestemt depression er noget, der forekommer hos dyr. Det ser vi for eksempel ved for lidt stimulering, kronisk stress og især hvis de ikke har kontrol over omgivelserne eller hvis hverdagen er uforudsigelig.

Der findes ikke en enkelt standardbehandling for depression hos dyr. Vi ser primært på, hvordan omstændighederne kan ændres.

Tips til dig og dit kæledyr under vintermørket


Vinter eller ej, tilstrækkelig motion og dagslys er godt for både dit dyr og dig selv. Derfor bør du også gå tilstrækkeligt udenfor med din hund i disse mørke og våde dage og sørge for at hunden bliver motioneret.

Gå for eksempel lidt længere i løbet af dagen, når det er lyst. Og glem ikke at lege lege med ham, noget der også hurtigt vil gøre dig gladere.

Derhjemme kan du indrette et fint sted i dagslyset til din hund eller kat, for eksempel i vindueskarmen.

Går din kat udenfor? Giv hende mulighed for at gå udenfor om vinteren. Sørg for, at din kat kan komme ind, hvis den bliver for kold eller for våd. Ellers leg med din kat dagligt så den også får nok motion.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.