At lære din hund at komme, når du kalder, kaldes også et indkald blandt hundetræner. Et godt indkald betyder, at du kan slippe din hund på stranden i vinterhalvåret, eller at du kan gå i hundeskoven med den løs. 

Hvad er et godt indkald?

Et godt indkald betyder, at din hund kommer når du kalder. Også selvom den er ved at lege med andre hunde, eller snuser til noget spændende. Mange hundeejere har ikke fuld kontrol over deres hund, og det betyder, at hunden må leve stort set hele sit liv for enden af en line. 

Heldigvis er det ikke vanskeligt at lære hunden, at komme når du kalder, men det kræver træning. Visse racer har sværere ved at få et stabilt indkald end andre, det gælder eksempelvis racer med et udpræget jagtinstinkt eller meget selvstændige racer. Man kan med fordel slippe disse hunde løs med en lang sporline på (15-25 meter). Så får de stadig mulighed for at strække benene, og du er sikker på, at din hund ikke stikker af. 

Den gode relation mellem hund og ejer

Før du kan gøre dig forhåbninger om, at din hvalp eller voksne hund vil komme, når du kalder på den, er det vigtigt at opbygge en tæt relation. Relationen mellem dig og din hund skal være så tæt, at du for hunden er det bedste i hele verden.

Den gode relation mellem hund og ejer kommer ikke af sig selv. Det er ikke nok at fodre din hund, gå et par ture og klappe den lidt indimellem. For at hunden skal synes at du er vigtig, og den derfor vil arbejde sammen med dig, skal den aktiveres mentalt og være et medlem af familien, med tætte sociale bånd.

Man kan opbygge relationen ved blandt andet at lave forskellige øvelser og aktiviteter med hunden, for eksempel problemløsning, træning og andre sjove aktiviteter.  

Jo mere velstimuleret og velaktiveret din hund er, og jo bedre en relation du har til din hund - jo større sandsynlighed er der for at hundetræningen bliver en succes.  

Hvis din hund er understimuleret, vil den også have et stort behov for at opleve verden, når den "endelig" bliver sluppet løs. Det bidrager kun til frustration og irritation for dig, som ejer, og til gåture i kort snor for hunden – det er der ingen af jer, der er interesseret i.  

Begynd hundetræningen tidligt

Træningen af det gode indkald kan starte i samme øjeblik, du får din hvalp hjem. På det tidspunkt er hvalpen meget modtagelig for at lære nye ting, og du er dens trygge holdepunkt.  

Brug hvalpens navn positivt i træningen 

Hver gang hvalpen skal have mad eller en godbid, så kalder du på den med lys og glad stemme, og roser og belønner, når den kommer hen til dig. Brug den samme kommando hver gang, typisk hvalpens navn. Hvalpens navn skal være positivt, og bør forbindes med en glad ejer og gode belønninger.  

Du bør derfor ikke bruge hvalpens navn, når du fanger den i at grave de nyplantede roser op. Så vil du forbinde navnet med noget negativt. 

Godbidderne bør være gode - rigtig gode! Du kan købe tørret kød eller bløde træningsgodbidder, men du kan også bruge en stump pølse fra køleskabet, kogt kylling eller noget i samme stil. 

HUSK: Råb ikke ad din hund. Den hører ganske fint, og det vil absolut ikke gøre det sjovere for hund at komme, hvis du råber af den.

Selve træningen af indkald med din hund

Indkaldstræningen bør starte i haven og rykke ud nye steder, så snart du har succes i haven. Fyld lommerne med lækre godbidder, og er du i et nyt område, og er usikker på indkaldet, så start med en lang line til din hund.  

Fremgangsmåde:

  • Kald på din hund og løb samtidig væk fra den, mens du fortsætter med at kalde.
  • Når hunden reagerer og begynder at bevæge sig mod dig, sætter du dig ned på hug, med siden til hunden, roser den og belønner den med godbidder.
  • Lad være med at bøje dig ned over hunden eller at række ud for at fange hunden. Det virker truende og ubehageligt på din hund.

Skæld aldrig din hund ud og løb heller ikke efter den, hvis den ikke kommer. For så er du sikker på, at den ikke kommer næste gang.  

En stor fejl, du kan gøre, er at skælde hunden ud når den endelig kommer hen til dig, efter du har kaldt mange gange. For så vil hunden forbinde det at komme ind til dig med ubehag. Hunden forstår ikke, at den får skæld ud, fordi den ikke kommer. 

Husk at et indkald ikke altid bør slutte med at hunden får line på, og alt det sjove slutter. Lav i stedet mange indkald, hvor hunden får fri lige bagefter igen, og kun få, hvor du giver den line på. 

Start træningen steder, hvor der ikke er mange forstyrrelser. Først når indkaldet fungerer her, kan du begynde at træne med forstyrrelser som eksempelvis andre hunde og mennesker.

Tålmodighed og træning betaler sig! God fornøjelse med træningen – og husk at det skal være sjovt for din hund at komme hen til dig, når du kalder på den!

 

Forfatter: Siri Renée, instruktør og hundetræner

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.