Forskellige pelstyper hos hund

Uanset hvilken hunderace du har, eller ønsker dig i fremtiden, så er en ting sikkert - pelsen er vigtig. Nogle hunde kræver meget pelspleje, andre stort set ingen. Det er vigtigt at du passer på din hunds pels i hverdagen, og har du en pelsrace, så kan det være at det kræver lidt ud over det sædvanlige.

Der findes næsten ligeså mange typer pels, som der findes racer. Nogle kræver minimal pleje, mens andre kræver daglig opmærksomhed. Skal du vælge hvalp, så er det vigtigt at du bestemmer dig for, hvor meget tid du vil bruge i hverdagen på pelspleje. Hvis du vælger en pelsrace, der kræver trimning, klipning eller børstning, så er det vigtigt at du vælger en opdrætter, der kan hjælpe dig i gang med pelsplejen, og hvor hvalpen allerede inden 8 uger har trænet at få trimmet, børstet eller klippet pelsen.

De nemme pelse

Nemme pelse er korthårede pelse eller glathårede pelse. Disse kræver ganske lidt pleje og kan klare sig med et bad i ny og næ. Er det i fældesæsonen og er du træt af at støvsuge hår op fra gulvet? Så kan du med fordel give din hund et bad og børste den godt igennem bagefter.

Ruhårede pelse

Ruhårede pelse kræver regelmæssig pleje. Ruhårede pelse fælder ganske lidt, men de bør trimmes mindst et par gange årligt, og gerne oftere afhængigt af race. Trimning kræver et godt håndelag og det kan de fleste lære. Få din opdrætter til at vise dig, hvordan du bedst trimmer din hund. Du kan også med fordel bruge en hundefrisør, der kan trimme din hund for dig. En veltrimmet pels er smuk og fælder kun ganske lidt.

De langhårede

Hvis du har en hund med lang eller medium pels, så kan du forvente at bruge tid på pelspleje. En del hunde med medium længde pels, kan nøjes med en gennembørstning og bad i ny og næ. De rigtig langhårede hunde, som eksempelvis Shih Tzu og coton de tulear, kræver daglig pleje for at holde den smukke, lange pels sund og fri for filter.

Hunde med lang pels har også brug for regelmæssige bade og det er vigtigt at anvende en shampoo og balsam, som passer til pelstypen. Man kan med fordel føntørre dem tørre og børste pelsen grundigt igennem bagefter. Vask aldrig en langhåret hund med filter i pelsen. Pelsen skal være redt grundigt igennem inden vask.

Bliver pelsplejen for meget for dig? Så kan en klipning være et sødt alternativ. Der findes mange dygtige hundefrisører, som kan give din langhårede hund en flot klipning.

De ekstraordinære pelse

Nogle racer, som eksempelvis pudel, puli og komondor, har en pels der skiller sig ud fra de andre. Pudlens smukke krøller kræver både børstning og regelmæssig klipning. Til gengæld fælder de ikke. Puli og komondor har nærmest dreadlocks og disse pelstyper kræver særlig viden og ekspertise for at holde pelsen flot.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.