Hvorfor kaster min hvalp op?

Der kan være mange årsager til at hvalpen kaster op, men forskellen mellem voksne hunde og hvalpe er, at hvalpe hurtigt bliver dehydrerede. Samtidig er der større sandsynlighed for, at hvalpe har spist noget de ikke kan tåle, da de er nysgerrige og har tendens til at smage på ting.

Hvorfor kaster hvalpe op?

Der kan være mange årsager til at en hvalp kaster op. Typiske årsager kan være:

  • Hvalpen har spist noget, der ikke kan fordøjes
  • Hvalpen har spist mad, der er fed (eksempelvis rester fra middagsbordet)
  • Hvalpen har spist for meget for hurtigt
  • Hvalpen er køresyg
  • Hvalpen har spist noget giftigt

Gentagende opkast, opkast og diarré samtidig og opkast uden at der kommer noget op, er tegn der skal tages alvorligt og du bør straks søge dyrlæge. Hvis der er blodt i afføring eller opkast bør du også straks søge dyrlæge. Hvis din hvalp bliver slap og apatisk, kontakt dyrlægen akut.

Forskel mellem opkast og opstød

Hvalpe kan have tendens til at spise ekstremt hurtigt og sluge maden. Derfor kan man opleve at hvalpen får opstød, der skubber maden ud igen. Det er ikke det samme som opkast og det er typisk et tegn på at hvalpen spiser for hurtigt. Det ses ofte at hvalpen spiser det foder, der er kommet op med det samme. 

Hvis din hvalp får opstød og derfor kaster sin mad op straks efter den har spist det, så start med at ændre dine foderrutiner. Lad din hvalp spise langsomt, enten ved at opbløde maden og sprede den ud på en tallerken, bruge en slow feeder skål (kan købes ved dyrlægen) eller ved at sprede foderet ud på gulvet eller græsplænen. Du kan også vælge at bruge noget af foderet som godbidder og på den måde lade din hund spise langsommere. Hvis din hvalp fortsat får opstød i forbindelse med spisning, så kontakt dyrlægen. Der kan være mange årsager til at maden kommer op igen, som eksempelvis spiserørsforstørrelse/megasophagus.

Behandling af opkast hos hvalp

Hvis din hvalp kaster op fordi den har dårlig mave, så vil dyrlægen typisk behandle dette og sætte din hvalp på et foder, der er skånsomt mod maven. Hvis din hvalp er dehydreret vil den også få væske hos dyrlægen. 

Hvalpe bliver meget hurtigt dehydrerede og derfor er det ekstremt vigtigt at søge dyrlæge ved gentagende opkast eller hvis hvalpen bliver apatisk.

Hvis hvalpen har spist noget uspiseligt, og du søger dyrlæge indenfor 4 timer, så kan man inducere opkast hos hvalpen. Det betyder at man giver hvalpen et middel, der får den til at kaste op, og når den har kastet objektet op, så giver man hvalpen en modgift. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.