Kloskade hos hund

En relativ almindelig årsag til dyrlægebesøg er kloskader/flækkede kløer hos hund. Nogle gange er det kun en lille del af kloen, der er beskadiget, men andre gange er hele kloen revet af, inklusiv pulpa (det inderste i kloen, hvor blandt andet nerven er).

Årsager

Den hyppigste årsag til flækkede kløer hos hund, er lange kløer. Hvis kloen er for lang, og hvis hunden for eksempel træder på en stor sten, kan kloen flække fra pulpa, på grund af det hårde underlag. Hundens kløer kan også sætte sig fast i for eksempel rulletrapper, eller i afløb eller riste i gulvet.

Hunde kan også rammes af klokapsel-løsning, hvor kloen løsner sig, eller går i stykker, uden at der er nogen ydre påvirkning. Årsagen til klokapsel-løsning kan være tumorer, infektioner eller autoimmune lidelser.

Symptomer

I forbindelse med flækkede kløer ses typisk akut opstået halthed. Hunden slikker ofte på poten, og udviser tit smerte når den sætter poten ned, eller hvis poten berøres. I tilfælde af en revne længere ude på kloen, plejer hunden at reagere mindre eller slet ikke, mens den ved revner helt oppe ved kloranden, kan reagere betydeligt mere.   

Hvis hele kloen afrives, vil det som regel både medføre blødning og smerte.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis kun en lille del af kloen er flækket, er det oftest tilstrækkeligt at kloen klippes ned til pulpa. Eventuelt kan en hundesko bruges de første dage efter.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Det er sjældent, at flækkede kløer kræver akut hjælp, men det kan føles akut, idet hunden ofte er meget halt og har ondt. Ved større revner, eller hvis kloen er flækket, bør dyrlægen opsøges inden for et døgn.

Behandling hos dyrlægen

Hvis hele kloen, inklusiv pulpa, er revet af, barberes og renses området typisk. Hvis der fortsat er blødninger, lægges der også en poteforbinding.

I de tilfælde hvor revnen går helt op til kloranden, eller hvor kloen er revet af, plejer hele kloen at skulle fjernes. Hunden får noget beroligende, eller noget bedøvende, inden indgrebet. Normalt lægges der også lokalbedøvelse. Hvis ikke kloen fjernes, er der risiko for betændelse i kloranden, som kan sprede sig til klobenet.

Efterbehandling

Hvis kloen fjernes plejer hunden at få en forbinding på poten for at beskytte pulpa. Poteforbindingen bør blive liggende i en til tre dage efter behov. Forbindingen bør være en tynd forbinding, som skiftes hver dag, eller i tilfælde af at den er blevet våd. Læs mere om hvordan du lægger en poteforbinding.

I forbindelse med forbindingsskift vaskes pulpa forsigtigt med lunkent vand eller en kogesalt-opløsning.  Det nemmeste kan nogle gange være, at bade poten for at opløse gammel sårvæske. Hvis tåen hæver op eller lugter dårligt, kan det tyde på en betændelsestilstand. I så fald bør dyrlægen kontaktes.

Ved motion, træning eller gåture beskyttes forbindingen bedst med en hundesko eller et dobbelt lag plastikposer. Hundeskoen eller plastikposerne må ikke sidde på når hunden opholder sig indendørs.  Når forbindingen er blevet fjernet, kan der bruges en strømpe på poten, samt en skærm, til at beskytte området. Det er godt hvis pulpa kan få luft og tørre. Den blottede pulpa bliver hårdere og stærkere efter cirka en uge.

Det tager normalt nogle uger inden en ny klokapsel vokser ud. Nogle gange bliver den nye klo deform, og hvis klobenet er blevet alvorligt beskadiget, er det ikke sikkert, at der kommer en ny klo.

Det anbefales, at der den første uge kun gås rolige ture i snor, idet pulpa er meget følsom for berøring.

Der bruges skærm indtil hunden ikke viser interesse for- eller slikker i, poten.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.