Generelt

Kortisol er et hormon, som produceres i kroppens to binyrer. Hormonet har en helt essentiel indvirkning på kroppens organer og på deres funktion.

Niveauet at kortisol reguleres normalt nøje i kroppen, da for meget eller for lidt kortisol kan medføre alvorlig sygdom.

Reguleringen sker via et hormon, ACTH, som produceres i hypofysen i hjernen.

Cushings syndrom skyldes en øget produktion af kortisol, som oftest skyldes en tumor i enten binyrerne (som direkte medfører en øget produktion af kortisol) eller i hypofysen (som medfører en øget produktion af ACTH, der øger produktionen af kortisol).

Den mest almindelige form for Cushings syndrom skyldes en tumor i hypofysen.

Cushings syndrom er en relativ sjælden lidelse. Når den forekommer ses den oftest hos middelaldrende til ældre hunde.

En anden, og ikke helt ualmindelig, årsag til Cushings syndrom er behandling med kortisol eller kortisol-lignende præparater (fx Prednisolon).

Disse præparater har en lignende effekt på kroppen, som kroppens eget kortisol og påvirker derfor næsten alle kroppens organer, som fx hud, knogler, muskler, reproduktionsorganer og immunsystemet.

De anvendes ofte på grund af deres potente antiinflammatoriske effekt.

Symptomer

Symptomerne på Cushings syndrom varierer meget fra hund til hund. Symptomerne afhænger især af, hvor meget kortisol som findes i kroppen og hvor længe sygdommen har varet.

Ofte ses flere af følgende symptomer:

  • Øget drikkelyst og urinproduktion.
  • Muskeltab
  • En stor og udspilet bughule.
  • Hudforandringer karakteriseret ved pelstab, mørkpigmentering og tynd og sart hud.
  • Overvægt
  • Sløvhed
  • Hyppig vejrtrækningsfrekvens.

Diagnose

Sygdomshistorien sammenholdt med den kliniske undersøgelse og en blod- samt urinprøve kan lede mistanken hen mod Cushings syndrom. For at be- eller afkræfte diagnosen udføres en belastningsprøve af binyrerne. Dette betyder, at et stof sprøjtes ind i blodåren og de efterfølgende timer udtages en eller flere blodprøver. Hvor mange prøver der udtages, og dermed hvor længe hunden skal forblive indlagt, afhængig af hvilken belastningstest der udføres.

I sjældne tilfælde er blodprøveresultaterne ikke konklusive. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt på anden måde at påvise en tumor i enten binyrerne eller i hypofysen. Dette kan gøres ved en ultralydsscanning eller ved en CT/MRi scanning.

Behandling

Der findes både en kirurgisk og medicinsk behandling af Cushings syndrom. Ved den kirurgiske behandling fjernes den påvirkede binyre. Den kirurgiske løsning er ofte besværlig og forbundet med betydelig risici, hvorfor den sjældent anvendes.

Den medicinske behandling er langt mere almindelig.

Medicinen er ikke kemoterapi selv om sygdommen skyldes en tumor. Medicinen gør derfor intet mod selve tumoren, men den reducerer enzymatisk dannelsen af kortisol i binyrerne til et normalt niveau.

Denne behandlingsform er livslang. Behandlingen sker med medicin som skal gives dagligt i form af kapsler.

Det er nødvendigt at kontrollere effekten af behandling med jævnlige kontrolblodprøver.

Hvis symptomerne skyldes langvarig behandling med kortisol-lignende medicin, fx prednisolon, skal dosis af denne reduceres, hvis det er muligt.

Fremtid

Ubehandlet vil sygdommen forværres over de følgende måneder til år.

Den medicinske behandling er meget effektiv og hurtig bedring ses ofte hos den syge hund.

Ved korrekt dosering af medicinen kan hunden leve længe og have et godt liv.

Hvis tumoren, som er årsag til Cushings syndrom, er ondartet, kan den sprede sig til andre organer og forkorte hundens liv.

Hvis symptomerne skyldes langvarig behandling med kortisol-lignende medicin, vil lidelsen, som er årsag til behandlingen, som regel bestemme hundens fremtid.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.