Kastration af kat

Grunden til at katte neutraliseres, varierer. Katte, som ikke skal bruges til avl, bliver som regel neutraliseres. Hankatte kastreres for undgå territorieafmærkning og aggressivitet overfor andre katte.

Neutralisering, kastration eller sterilisering af katten?

Neutralisering bruges for både hun- og hankatte, mens en hankat kastreres og en hunkat steriliseres. Ved neutralisering kan katten ikke længere reproducere sig og man undgår derfor risikoen for uønskede killinger. 

Hvorfor skal katte kastreres?

Der kan være forskellige årsager til at neutralisere katte. Hvis ikke katten skal bruges til avl, kan det være en god ide at lade katten neutralisere.

En kastreret hankat havner ikke lige så tit i slagsmål, løber ikke hjemmefra i samme udstrækning og formår ofte at slippe af med den stress, som følger af territorieafmærkningen og den dominerende adfærd. Derudover bidrager en kastration samtidig til at mindske antallet af uønskede drægtigheder.

Kastration af hankatte

Operation

Kastrationen af hankatte sker under narkose og smertestillende gives i forbindelse med operationen. Når katten sover, klippes, rengøres og desinficeres pungen og området omkring. Ved operation opretholdes en høj aseptik for at undgå infektioner.

Kastration er et rutineindgreb, som udføres af dyrlægen hver dag. Det er et enkelt indgreb, hvor blodkar og sædledere lukkes af og testiklerne fjernes. Eftersom sårene er små, behøves der ikke lægges nogen sting. Sårene læges inden for et par dage.

I forbindelse med kastreringen kan en ID-mærkning udføres. ID-mærkningen anbefales stærkt af flere grunde. Hvis katten forsvinder er det naturligvis vigtigt at den, som finder katten, kan komme i kontakt med ejeren. Det kan også ske, at katten kommer ud for en ulykke og bliver bragt til dyrehospitalet. 

Restitution efter kastration

Katten kan komme med hjem samme dag, som operationen er udført. Katten bør ikke lades alene hjemme samme dag som operationen, men kan spise efter afhentningen.

Sårene bør kontrolleres dagligt for at se om de ser tørre og fine ud. Rengøring af såret er oftest ikke nødvendigt, hvis det skal renses anbefales klorhexidin 0,05%. Hævelse, rødmen, blod og dårlig lugt kan tyde på komplikationer. Hvis sådanne symptomer opstår, skal dyrlægen kontaktes. Hankatte plejer ikke at interessere sig for såret efter kastrationen, men hvis katten slikker i det, skal dette forhindres ved at tage en krave i brug.

Hankattens udprægede kønslige opførsel plejer at forsvinder inden for en måned efter kastrationen. Dette indebærer, at katten under den første tid kan gennemføre en fertil parring med den sæd, som findes i sædlederen. Ældre katte kan have en tillært opførsel og i det tilfælde bliver kastrationseffekten desværre ikke den forventede.

Bivirkninger ved kastrationen af kat

Risiko for overvægt: Generelt reguleres kattens appetit og stofskifte gennem kønshormonerne. De dæmper sultfornemmelsen hos katte, som ikke er kastrerede, samtidig med at stofskiftet indirekte stimuleres. Efter kastrering ophører kønshormonernes påvirkning og det resulterer oftest i en øget appetit, samtidig med at energibehovet nedsættes. Konsekvensen er overvægt.

Hvis en kat stiger i vægt, øges risikoen for blandt andet diabetes. En overvægtig kat får også et ændret adfærdsmønster. Det slikker sig mindre, hvilket kan give hudproblemer.

En vigtig faktor, som spiller en afgørende rolle efter kastrationen, er ændring og mindskning af foderindtaget. Lige efter operationen bør foderindtaget kontrolleres og korrigeres, inden det fører til vægtstigning.

Problemer med urinvejen: Kastrerede, overvægtige hankatte tenderer til oftere at få problemer med urinvejen i form af krystaldannelse i blæren / blærebetændelse, hvilket kan medføre urinstop. Det anbefales at skifte til et foder med mere vand i og et foder tilpasset til kastrerede katte. Det anbefales også at stimulere katte til at drikke mere vand, ved for eksempel at give den en drikkefontæne, da mange katte foretrækker at drikke rindende vand frem for stille vand.

Pris på kastration af katte 

Du finder prisen hos din lokale dyrlæge herunder. 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Østergaard Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.