Blodprøvetagning på katte

Ved en blodprøvetagning udtages en lille mængde blod, der derefter analyseres. Mængden af blod varierer alt efter hvor mange og hvilke analyser, der skal laves. Analyserne kan enten laves på dyrehospitalets/dyreklinikkens eget laboratorium eller sendes til et eksternt laboratorium.

Blodprøve med henblik på at udrede sygdomme

Nogle gange kan et blodprøvesvar fortælle om katten har en bestemt sygdom. Dog er der også mange sygdomme, som ikke udelukkende kan diagnosticeres ved hjælp af en bestemt blodprøve. Her kan blodprøvesvaret ofte være en vigtig del af flere undersøgelser, som kan hjælpe dyrlægen med at stille den korrekte diagnose. Ofte kan blodprøven også bruges til at udelukke sygdomme.

Blodprøve forud for bedøvelse

I forbindelse med en operation, tages der nogle gange en blodprøve forud for bedøvelsen. Dyrlægen bruger prøvesvaret til at lave en risikovurdering forud for bedøvelsen.

Sådan foregår det

Det kan være en god idé, at dyreejeren er med og eventuelt hjælper med at holde, i forbindelse med at katten skal have taget blodprøve. Katten sidder oftest på et konsultationsbord ved blodprøvetagningen. Blodprøven tages enten af en dyrlæge eller af en veterinærsygeplejerske.

De mest almindelige blodprøver er såkaldte venøse blodprøver. Vener er de blodkar, der leder iltfattigt blod fra kroppen tilbage til hjertet og lungerne. En venøs blodprøve tages oftest i en vene på forsiden af et forben, på ydersiden af et bagben eller i en halsvene.

Området barberes, hvis det er nødvendigt, og gøres sterilt. Der anlægges tit en stase, som bindes omkring benet for at blodkarret træder tydeligere frem. Når stasen strammes, hindres tilbageløbet af blodet i venerne. Når blodet samles udvides karrene, og fremstår og mærkes derved tydeligere, hvilket gør det lettere at ramme blodkarret. 

Blodet udtages ved hjælp af en kanyle, som stikkes ind i karret, og blodet opsamles i et lille rør. Der bruges forskellige slags rør alt efter hvad der skal analyseres. Nogle af rørene indeholder forskellige tilsætninger, som blodet blandes med inden det analyseres. Forskellige farver på rørenes propper markerer de forskellige tilsætninger.

Når blodprøven er taget, får katten et plaster på benet, plasteret kan fjernes igen efter en times tid.

Hvordan reagerer katten?

Det er meget individuelt hvordan katte reagerer ved en blodprøvetagning. En del reagerer i forbindelse med stikket, mens andre ikke virker til at føle ubehag ved det. Hvis du som ejer ved fra tidligere erfaringer, at din kat er bange eller synes at det er ubehageligt, er det en god idé at sige det til personalet. Man kan med god effekt bruge lokalbedøvende spray på huden, inden man stikker katten. Dette mindsker ofte det eventuelle ubehag.

Det kan nogle gange være nødvendigt at bruge en særlig taske til katte under blodprøvetagning. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.