Sterilisation via kikkertoperation

Laparoskopisk kirurgi betyder kirurgi i bughulen med kikkert, og hører under betegnelsen minimal invasiv kirurgi eller ”nøglehulskirurgi”. Ved laparoskopisk sterilisation fjernes æggestokkene (ovarierne), der bl.a. producerer de hormoner som gør, at hunden kommer i løbetid. Livmoderen efterlades i bughulen og forbliver et passivt organ. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din hunds symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage kl 07-22.

Forløbet

Patienten indleveres fastende om morgenen, og kan som regel komme hjem igen samme eftermiddag. Vi anbefaler en blodprøve før operationen for at sikre så optimale forhold under bedøvelse og operation som muligt. Operationen foregår under fuld narkose, hvor dyret er tilkoblet overvågningsudstyr samt evt. respirator, hvis nødvendigt. 

Selve operationen

I modsætningen til den mere traditionelle sterilisation af hundyr, hvor der lægges et længere snit gennem huden og bugvæggen, kræver den laparoskopiske metode kun 3 mindre huller (2 x 5 mm samt 1 x 12 mm). I disse huller indføres 3 porte/kanaler, hvorigennem de kirurgiske instrumenter samt kamera indføres i bughulen. Under operationen fyldes bughulen med medicinsk CO2, som skaber mulighed for at kunne se og operere. Blodkarrene til æggestokkene og det omkringliggende væv lukkes vha. brænding, så der ikke opstår blødning, og overskæres, hvorefter æggestokkene kan fjernes ud gennem en af portene. Hullerne i bugvægen syes med selvopløselig tråd.

Fordele

Fordelene ved laparoskopisk sterilisation i modsætning til den mere traditionelle metode er:

  • Markant færre smerter efter operationen
  • Minimal behov for smertebehandling
  • Minimal skade på væv
  • Kun 3 små sår i huden - mindre risiko for infektion
  • Kan efter få dage løbe frit igen i modsætning til 10-14 dage med ro.
  • Hurtig sårheling

Viden på området

Undersøgelser viser, at laparoskopisk fjernelse af æggestokkene ikke øger risikoen for cystisk endometrie hyperplasi (livmoderbetændelse) eller andre urogenitale komplikationer.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.