Operation af analkirtler

Analkirtlerne ligger ved endetarmsåbningen som to små kirtler med åbning ud til huden ca. ”kl 16 og kl 20”, hvis man forestiller sig endetarmsåbningen som en urskive. Analkirtlerne producerer et sekret med en karakteristisk lugt, og når dyret har afføring trykkes der på kirtlerne, hvorved lidt af sekretet klemmes med ud. Sekretet fungerer som duftmarkering. Analkirtlerne giver ofte anledning til problemer; især hos hunde over to år. Vores dyrlæger i AniCura-appen kan hjælpe med at vurdere dit dyrs symptomer og behov for dyrlægehjælp - appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Både hunde og katte kan få problemer med analkirtlerne, men problemet ses oftest hos hunde, og især de mindste hunderacer er genetisk prædisponerede.  

Symptomer på problemer med analkirtlerne 

Problemer med analkirtlerne viser sig typisk ved, at hunden kurer på halen eller slikker sig i området. Ofte kan dyret være så smertepåvirket at det begynder at udvise symptomer som manglende lyst til motion og krumrygget gang, man kan nogle gange fejlagtigt mistænke smerter i ryggen eller maven.  

Analkirtelbetændelse er ikke en livstruende sygdom, men den kan være meget generende, fordi det klør og gør ondt ved endetarmsåbningen. Der kan være eksem og hudbetændelse i området, som vil forværres, hvis dyret slikker meget i området. Ubehandlet kan der komme en byld i analkirtlen, som bryder op igennem huden, det kaldes rumperet analkirtel og er forbundet med stort ubehag og smerter. Her kan bedøvelse og oprensning være nødvendig behandling.  

Hvis analkirtelbetændelsen er hyppigt tilbagevendende kan en operation, hvor kirtlerne fjernes komme på tale. Dyret kan sagtens undvære sine analkirtler, hvis funtion er duftmarkering i forbindelse med afføring.  

Operationsmetode 

Operationen kan foretages ved forskellige teknikker. Hyppigt fjernes analkirtlerne via deres anatomiske udførselsgang. Operationen afsluttes med små indvendige suturer i huden, som er selvopløsende, og da hele kirtlen fjernes i ét stykke vil dyret ikke længere kunne få problemer med tilstoppede eller betændte analkirtler. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.