Kirurgi i øre, næse og hals hos andre dyr

En del tilstande i øre og luftveje kan kræve kirurgisk behandling, som f. eks. svære kroniske inflammationer.

Ørekirurgi

Ørekirurgi kan være aktuelt for patienter, som lider af kroniske øreinfektioner, hvor anden behandling ikke har god effekt. I disse tilfælde er den ydre øregang ofte indsnævret pga. den kroniske øreinflammation, så det er svært at opnå en god medicinsk behandling af øret.  Der er også en del tilfælde hvor infektionen breder sig til dybere dele af øret. Hvor omfattende den kirurgiske behandling bliver, afgøres for hver enkelt patient. Det kan indebære at man åbner op for en del af øregangen eller fjerner den helt og åbner for mellemøret. Andre typer af kirurgiske tilstande i ørerne er for eksempel tumorer eller polypper.

Kirurgi i øreflippen udføres oftest i forbindelse med tumorer, hudforandringer, bidskader eller fænomenet ”blodøre”. Ved et blodøre, findes der en blodansamling mellem ørets to brusplader. Blodet drænes, der laves friske sårrande i hulrummet og syes en svamp på øret, for at få hulrummet til at hele op.

Kirurgi af næsen

Et af de mest almindelige kirurgiske indgreb i næsen er næseplastik, hvor næseborene udvides, så de øvre luftveje udvides. En udvidende operation af både næsen og den bløde gange, kan dermed øget hundenes livskvalitet og ydeevne, samt formindske de sekundære symptomer, såsom sammenfald af strubehovedet, der ofte opstår senere i livet. Andre typer indgreb i næsen, såsom biopsi-udtagning, kan gøres direkte eller ved hjælp af endoskopi.

Kirurgi i svælgregionen

Et eksempel på en tilstand i hals og svælg, som kan forårsage åndedrætsproblemer og derfor kræver kirurgi, er polypper mellem næse og svælg, samt lammelse af stemmebåndet. Andre eksempler er, når et fremmedlegeme i svælget forårsager skader.

Ganeplastik foretages, på kortsnudede racer, hvor den bløde gane er for lang, så den besværer passagen af luft til luftrøret. Ved operation afkortes den bløde gane. Denne operation foretages ofte i kombination med udvidelse af næseborene.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.