Aflivning og kremering

Det kan være svært at tage beslutningen om aflivning, når tiden er inde. Tøv ikke med at kontakte dyrlægen, hvis du vil have en rådgivning eller vurdering af dit kæledyrs tilstand og prognose.

Det svære farvel

At hjælpe et kæledyr med at sove ind er én af dyrlægens vigtigste opgaver. Vi tager hensyn til dine ønsker og hunds behov, for at den sidste tid skal være så stressfri og rolig som muligt.

Hvornår er det tid til aflivning af hund?

Inden du tager beslutningen om aflivning, kan du altid bestille et forberedende besøg på den endelige beslutning. Her kan du få rådgivning og en grundig undersøgelse af din hund. Sædvanligvis bookes en dyrlægetid for aflivning, men nogle gange kan et sygdomsforløb gå så hurtigt, at en akuttid er et alternativ.

Hvordan foregår en aflivning?

Dyret gives først en beroligende sprøjte. Det tager ca. 15 minutter, før den virker. I denne tid kan ejeren og familien sidde sammen med deres dyr i ro og mag. En del vælger at give dyret noget godt at spise. Når dyret er rigtig træt sættes en kanyle i blodkaret og den får en overdosis af et narkosemiddel, så dyret trygt sover ind. I andre tilfælde kan der gives en overdosis af bedøvelse direkte i blodet uden forudgående bedøvelse. 

Dyrlægen kontrollerer derefter at hjertet og åndedrættet er stoppet. Hele processen er smertefri for hunden, men muskelryk og refleksmæssige åndedrag kan forekomme. Det er helt naturligt og beror ikke på, at dyret føler ubehag. Det er selvfølgelig i orden af blive hos dyret lidt tid efter aflivningen.

Hvem kan være til stede?

De fleste vælger at være med under aflivningen, men det er forståeligt, hvis dette er for svært. Hvis du ikke vil være tilstede under selve aflivningen, kan du få dit kæledyr at se efter aflivningen.

Børn kan også være med ved aflivningen, hvis der er nogen med til at hjælpe dem med deres sorg. Børn reagerer normalt rationelt og kan ofte klare situationen bedre end voksne. Derimod kan det være svært for dem at se deres forældre i sorg. At vise og dele sin sorg kan være en mulighed for at komme tættere på hinanden, og en god måde at håndtere sorgen på. Børn har som regel brug for at tale om det, der er sket på en saglig måde for at kunne bearbejde sorgen. Men det vigtigste er, at barnet er forberedt på det, der skal ske.

Kremering eller begravelse 

Du kan på forhånd bestemme, om du vil have en almindelig kremering eller en enkelt kremering af dit dyr. Kremeringen sker i et kæledyrskrematorium, og ved almindelig kremering tages der hånd om flere dyr på én gang. Ved enkelt-kremering følger en journal den enkelte hund, som håndteres individuelt under hele processen.

Urne til hund

Asken leveres i en urne, som du kan hente hos dyrlægen inden for få uger. Du kan vælge mellem forskellige urner, der enten kan begraves, urner hvor asken spredes ud eller urner til at gemme som synligt minde. 

Du kan også vælge at få dit dyr med hjem, så du kan begrave den haven. Her skal du sørge for at graven er 80 cm eller dybere og minimum 100 meter fra brøndboring. Der findes også et antal dyrekirkegårde, som tager imod kremerede husdyr. Ved begravelse derhjemme, kan specielle mindesten bestilles.

Hvad sker der efter aflivningen?

Direkte efter aflivningen opbevares dyret på køl eller i fryserum, præcis lige som det sker med mennesker.

Pris på aflivning og kremering af hund

Betaling og aftale om kremering foretager vi ved starten af besøget, så du ikke skal tænke på dette efterfølgende.

Du finder prisen hos din lokale dyrlæge herunder. 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Virklund Dyrehospital 

AniCura Østergaard Dyrehospital

 

Kontakt en dyrlæge

Det kan eksempelvis være, hvis symptomerne eller anbefalingerne passer til dit dyr.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.