Tandbehandling

Tandskader eller tandsygdomme er meget almindelige hos de fleste dyr. Ca. 80 % af voksne dyr har en form for tandproblem, men det kan være svært at opdage, om dyr lider af tandsmerter. Den bedste måde at holde en god tandstatus for sit dyr, er gennem daglig tandbørstning.

Præcis som hos mennesker dannes der bakteriebelægninger hos dyr, som kan forårsage inflammation i tandkødet. Denne næsten usynlige belægning udvikles senere til tandsten. Inflammationen i tandkødet i kombination med belægning og tandsten, leder på sigt til blottede tandhalse og problemer med løse tænder, kaldet paradentose.

Symptomer på paradentose hos dit kæledyr

  • Dårlig ånde
  • Rødt og irriteret tandkød
  • Pus rundt om tænderne
  • Løse eller mistede tænder
  • Dyret undgår at åbne munden eller klør sig om munden
  • Mindsket appetit og savl
  • Dyret har problemer med at tygge, eller tygger kun på den ene side
  • Agression, irritabilitet og nedstemthed

Hos katte forekommer desuden en anden sygdom, som hedder tandresorption (TR eller FORL). Dette er en tandhalsdefekt, hvor dele af tanden nedbrydes indefra. 

Sådan kan du forebygge tandproblemer hos dit kæledyr

Ved dagligt at børste belægningen af tænderne, kan sygdomme i tænder og tandkød forhindres. Kødben er en hjælp men er på lang sigt ikke lige så godt som tandbørstning. Det er vigtigt, at dyr, allerede som unger, bliver introduceret til tandbørstning, så det bliver en naturlig del af den daglige rutine..

Introducer tandbørstningen gradvist med bare nogle sekunders børstning de første gange, og siden med øget varighed. Der findes særlig dyretandpasta, men den vigtigste del af rengøringen er den mekaniske del, dvs. bevægelsen med tandbørsten. Man bør ikke anvende tandpasta beregnet til mennesker, da den type ikke indeholder flour, som dyr ikke tåler.

Bestil en tandkonsultation til dit kæledyr

Du kan booke tid hos os for en første vurdering af tænderne og derefter booke en tid for tandrens, hvis det behøves. For en fuldstændig bedømmelse af tænderne behøves desuden røntgen af tandrødderne, så man med sikkerhed kan sige, at der ikke findes nogen problemer med dyrets tænder. Før tandbehandlingen undersøges dyret af dyrlægen, som lytter til hjertet og bedømmer om der foreligger nogen øget narkoserisiko. 

Tandbehandling

Alle tandopgaver udføres under gasnarkose for at mindske risikoen for, at dyret skal indånde bakteriefyldte partikler, som frigøres under tandstensfjernelsen, da dette kan lede til lungeinflammation.

Behandlingens omfang afgøres af graden af paradentose eller tandresorption hos patienten. Tidlige stadier af paradentose behandles med fjernelse af tandsten og polering af tænderne under narkose, kombineret med forebyggende pleje i hjemmet. Ved senere stadier kræver denne behandling ofte kombination med kirurgiske fjernelse af tænder og anden tandkødskirurgi.

Ved tandbehandlingen foretages en undersøgelse af tænder og tandkød, og man måler eventuelle tandkødslommer og tager røntgen af tandrødderne. Tandsten fjernes med et ultralydsinstrument med en rund metalspids, som vibrerer mod tandstenens ydre. Ældre tænder kan have misfarvninger som ikke går væk. Efter fjernelsen af tandsten bliver tænderne poleret, hvilket gør, at emaljen bliver glattere og dannelsen af ny belægning udskydes.

Selv om det kan være let at fjerne milde forekomster af tandsten ved at skrabe tænderne på et vågent dyr, er denne metode mindre god, da man på denne vis ikke fjerne den plak og tandsten som findes under tandkødskanten. Skrabning indebærer desuden risiko for emaljeskader.

Efterpleje 

Efter tandbehandlingen kan katten være øm i munden og skal derfor fodres med blød mad i nogle dage. Ofte ordineres også smertestillende lægemiddel.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.