Urinprøver

Sommetider kan dyr have problemer med urinering. Problemet kan eksempelvis være, at de urinerer usædvanligt ofte, lader til have ondt i forbindelse med urinering og/eller har blod i urinen. En urinprøve kan være nødvendigt for at kunne undersøge en eventuelt underliggende sygdom, så den rette diagnose kan stilles. Det er ofte nødvendigt at tage en blodprøve samtidig med en urinprøve for at at udrede sygdomme.

Hvordan foregår det?

Ved urinprøvetagning fra dyret kan en bakke, skål eller dåse anvendes. Denne føres ind under dyret, når dyret urinerer. Til tider bliver de forstyrrede af det og holder op med at urinere, men normalt går det let for sig. 

Hos dyrlægen kan en procedure kaldet cystocentesis udføres for at opnå en steril urinprøve. Ved en cystocentesis stikkes en tynd nål gennem bugvæggen og ind i urinblæren, således at en lille mængde urin kan suges ud. Stikket går hurtigt, og normalt viser dyret ingen tegn på, at det gør ondt.

Urinen

Hvis urinprøven tages inden dyrlægebesøget kan den opbevares i en ren dåse eller et rør med låg i køleskabet. I køleskabet kan bakterier ikke formere sig så let. Prøven udleveres almindeligt til dyrlægen og bør ikke være ældre end tre timer.

Forskellige analyser

Urinprøver kan analyseres på flere måder. Sommetider anvendes bestemte teststrimler, såkaldte urinstiks, som dyppes i urinen. De kan aflæses direkte, og svaret gives normalt i forbindelse med besøget.

Undertiden behøves yderligere analyser eller bakteriedyrkning af urinprøven. Det kan tage mellem nogle dage og en uge, før analyseresultaterne er klar. For at undersøge urinens indhold af celler, saltkrystaller eller andre formationer, kan urinen centrifugeres. Indholdet, som samles på bunden af ​​røret, et såkaldt sedimentet, undersøges herefter i et mikroskop.

Dyrkning betyder at en lille mængde urin tildeles på forskellige næringssubstrater, som derefter får lov til at stå i et varmeskab i et til to dage. Hvis der findes bakterier i urinen, kan det påvises ved, at bakterieantallet øges.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.