Hormonanalyser hos katte

Hormoner påvirker og styrer mange vigtige funktioner i kroppen. Flere almindelige sygdomme hos katte beror på mangel eller overskud af hormoner. For at kunne stille den korrekte diagnose ved mistanke om en hormonel forstyrrelse, tager dyrlægen ofte en blodprøve.

En almindelig sygdom hos ældre katte er overfunktion i skjoldbruskkirtlen, hyperthyreodisme. Diagnosen stilles ved at analysere hormoner relaterede til skjoldbruskkirtlen i en enkelt blodprøve. Ved visse sygdomme kræves der blodprøve før og efter en artificiel (kunstig) stimulering, for at den manglende eller forøgede produktion af hormonet kan diagnosticeres. Et eksempel på dette er ved diagnostik af Addisons sygdom hos hunde (manglende produktion af binyrebarkhormon), eller for at finde den korrekte dosis af medicinen, som gives ved overproduktion af binyrebarkhormon (Cushings sygdom). Ved stimuleringen injiceres et stof, som hos raske individer stimulerer til frisætning af hormonet i blodet. Ved diagnostik af Cushings sygdom anvendes som regel et stof, som hæmmer frisætning af hormonet.

Hormonanalyser anvendes også for at følge det fysiologiske forløb i kroppen. Progesteronanalyser er eksempel på dette. For at kunne afgøre det passende tidspunkt for parring af en tæve i løbetid, måles progesteronindholdet i blodet flere dage i træk.

Ved hormonanalyser anvendes ofte komplicerede teknikker som kræver avancerede instrumenter og procedurer. Derfor udføres hormonanalyser oftest kun af legitimerede biomedicinske analytikere i særligt udrustede laboratorier.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.