Din hund holder dig i form, når du bliver ældre

De, der havde hund, var endda mere aktive på dagene med dårligst vejr end dem, der havde ikke hund var på de bedste solskinsdage.

"Vi opdagede, at hundeluftere var meget mere fysisk aktive og generelt set brugte mindre tid på at sidde ned. Det forventede vi også, men når vi kiggede på, hvor meget forsøgsdeltagernes fysiske aktivitetsniveau afhang af vejret, var vi virkelig overraskede over at se forskellene imellem dem, der luftede hund, og resten af forsøgsdeltagerne," fortæller hovedforfatter Yu-Tzu Wu, der forsker ved University of East Anglia i pressemeddelelsen.

Mere end 3.000 ældre mennesker deltog i studiet og skulle svare på, om de var hundejere, og om de i så fald selv luftede deres hund.

De ældre fik også et ’accelerometer’, som de skulle gå rundt med – et lille stykke elektronik, der målte, hvor meget de bevægede sig. I gennemsnit kom ældre, der gik tur med hunden, op ad stolen i en halv time mere hver eneste dag, sammenlignet med ældre uden hund.

Og på de kolde og våde dage, hvor alle forsøgspersonerne havde tendens til at røre sig mindre, var hundelufterne mindre påvirkede af det dårlige vejr.

"Størrelsesforskellen imellem grupperne var meget større, end dem vi typisk finder for tiltag med for eksempel fællesgymnastik, som ofte bliver brugt til at holde folk aktive," siger forskningsleder og professor Andy Jones fra University of East Anglia i pressemeddelelsen.

Resultaterne er vigtige, da vi stadig mangler viden omkring hvordan ældre mennesker holder sig aktive.

"Vi ved, at vi bliver mindre fysisk aktive, når vi kommer op i årene, men vi er mindre sikre på, hvad der er mest effektivt for at hjælpe folk med at holde deres aktivitetsniveau ved lige, når de bliver ældre," siger Yu-Tzu Wu i pressemeddelelsen.

Selvom resultaterne er lovende, skal man naturligvis ikke skynde sig ud og anskaffe sig en hund. Det er ikke alle der er i stand til, eller har lyst til, at tage vare på en hund, og en hund er et stort ansvar. 

Til gengæld viste studiet, at de ældre var meget villige til at røre sig, når de ikke bare gjorde det for deres egen skyld, men også for hundens skyld. Den viden kan måske bruges til at tilrettelægge andre og bedre træningsprogrammer for ældre.

»Det at blive drevet af noget andet end ens egne behov er muligvis en virkelig stærk motivationsfaktor, og vi skal afdække nye måder at udnytte den, når vi tilrettelægger øvelser i fremtiden,« siger Andy Jones i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Epidemiology & Community Health.

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.