Chartreux kat

Chartreux katten er en fransk kat, der er stille, sød, venlig og virkelig let at have omkring. Racen er elsket af det franske folk og i dag finder du sjældent katten uden for Europa. Denne yndige kat er kendt for sin solide blågrå pels med en let uldagtig struktur og lyse kobber eller orange øjne.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for chartreux katten

Chartreux er en fransk race og siges at datere tilbage til 1700-tallet og måske endda før det. Der er en myte, der siger, at chartreux stammer fra katte, der er bragt til Frankrig af karthusiske munke, for at hjælpe dem med at holde klostrene fri for mus og rotter. Myten siger også, at denne blågrå kat kan stamme fra bjergrige regioner i Mellemøsten. Dens tykke og uldne pels beskytter den mod kulde.

Som mange racer var chartreux' eksistens truet af 2. verdenskrig, og racen gik næsten tabt. Gennem arbejde med dedikerede opdrættere og selektiv krydsning med russian blue, british shorthair og persiske katte er den bragt tilbage som en sund race, selvom den stadig er relativt sjælden.

Cat Fanciers Association gav racen fuld anerkendelse i 1987. I dag betragtes chartreux som en fransk national skat.

Personlighed

Disse seje katte er temmelig stille, men søde og venlige med en mild natur. Chartreux-kattene laver sjældent lyde, såsom miav, men når de laver støj, er det mere sandsynligt, at det lyder som et "pip" i stedet for et markant "miav."

Racen er ganske opmærksom og meget intelligent. De er kendt for at være hyggelige katte, loyale ledsagere og har en tendens til at binde sig til én person i deres husstand, ofte følger de deres udvalgte person fra værelse til værelse. Men de er dog stadig kærlige og kælne overfor de andre familiemedlemmer. Chartreux er også god med børn og andre dyr. De er ikke-aggressive, venlige og generelt sunde.

Chartreux kan lide at lege og er kendt for at være gode musejægere. Nogle kan faktisk læres at hente små genstande på samme måde som en hund. Men racen har ikke brug for overdreven opmærksomhed. Hvis din kat er i humør til at lege, vil den gøre opmærksom på sig selv.

Udseende, størrelse og vægt

Chartreux er en mellemstor kat med et bredt bryst, en muskuløs hals, stærke kæber og en veludviklet snude. Hovedet er formet som en trapez, bredere ved bunden, smallere øverst og bredt med afrundede konturer.

Øjnene er store, åbne og udtryksfulde med farven varierende fra ravgule til kobber. Benene er relativt tynde, men stærke. Dette kattedyr er ofte illustreret som en "kartoffel på tandstikker" på grund af sin store krop og korte, tynde ben.

Vægt:

 • Hankatte vejer ca. 5–8 kg
 • Hunkatte vejer ca. 3-5 kg

Chartreux-katte er også kendt for deres "smil". På grund af strukturen i deres hoveder og deres tilspidsede muzzles ser de ofte ud til at være smilende. Chartreux er enestående jægere på grund af deres fortid og er meget værdsatte af landmænd.

Farve

Racen er kendt for sin solide blågrå pels med en let uldstruktur og stille, men venlige natur. Spidserne af pelsen ser ud som om de er let børstet med sølv. Killinger kan have svage aftryk af tabby-markeringer eller haleringe, men når de modnes, får pelsen en lys, jævn tone.

Pelspleje

Den mellem-korte dobbeltpels har en uldstruktur, der varierer afhængigt af kattens alder og køn, samt det klima, den lever i. For eksempel har modne hanner den tungeste pels, mens hunner eller unge katte måske har en tyndere pels eller en der føles silkeagtig.

Selvom den er kendt for sin uldblå pels kræver Chartreux kæmning og ikke børstning for at holde pelsen i god form. Underpelsen fælder et par gange om året, og du vil sandsynligvis skulle kæmme din kat dagligt i løbet af denne tid, for at holde den flyvende pels under kontrol. Disse katte kan være vanskelige at bade på grund af pelsens struktur og tykkelse.

Specielt om racen

Som nævnt tidligere er Chartreux en tavs, men kommunikativ katterace. Den bruger sjældent sin stemme, og foretrækker at få din opmærksomhed med et blik fra de orange-farvede øjne. Men hvis det er nødvendigt, kommunikerer den med et lille miav eller kvidder. Gør det til en vane at observere din kat omhyggeligt, da den ikke vil være højlydt ved ubehag.

Arvelige sygdomme

Chartreux er generelt sund og er en solid, robust race. Der er dog et par potentielle sundhedsmæssige bekymringer man bør kende til, såsom polycystisk nyresygdom og struvitsten i urinvejene. De er også tilbøjelige til at have problemer med patella luxation.

Polycystisk nyresygdom: En tilstand, hvor væskefyldte cyster nedsætter den normale funktion af en eller begge nyrer.

Struvite krystaller: Små sten, der dannes i kattens blære som et resultat af for lidt hydrering eller alkalisk urin. Stenene kan irritere blæren, blokere urinrøret og resultere i nyresvigt.

Foder

Din kats kost afhænger hovedsageligt af alder, køn og aktivitetsniveau, men da chartreux er en tyk, muskuløs kat, skal ernæringen kontrolleres. Giv din kat en nærende diæt, og pas på ikke at overfodre den. Med en tendens til at udvikle struvitkrystaller, skal du også være sikker på, at du vælger et foder, der ikke er for basisk, og være sikker på, at din kat har let adgang til frisk drikkevand. Hvis din kat ikke drikker nok vand, bliver urinen mere koncentreret, og struvite krystaller og sten kan udvikle sig. Hvis dette er tilfældet med din kat, skal du overveje at tilføje våd mad for fugtighed i kosten.

Fem fakta om chartreux katten

 1. En myte fortæller, at chartreux afstammer fra katte, der blev bragt til Frankrig af karthusiske munke for at hjælpe dem med at holde klostrene fri for mus og rotter.
 2. Racen er stille, men virkelig sød og venlig med en mild natur. De laver sjældent lyde, såsom at miave eller lave små hyl.
 3. Lad ikke chartreux' stilhed narre dig. Katten er en mesterlig flugtkunstner og kan nemt åbne skabsdøre og hoppe ud af vinduer.
 4. Racen er kendt for sin solide blågrå pels med en let uldstruktur og lyse kobber eller orange øjne.
 5. Chartreux katte er kendt for deres smil. På grund af strukturen i deres hoveder og deres tilspidsede muzzles ser de ofte ud til at være smilende.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.