Russian blue

Russian blue er en smuk, fin og muskuløs katterace. De er kendt for deres luksuriøse, tætte, sølvfarvede pels og strålende grønne øjne. Den blå russer kan være lidt forbeholden, men når I lærer hinanden at kende, udvikler der sig et dybt, kærligt og livslangt bånd.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for racen russian blue

Mange mener, at russian blue er en naturlig race, der stammer fra Archangel Isles i det nordlige Rusland, hvor de lange vintre udviklede en kat med en tæt, overdådig pels.

Det menes at sømænd tog katten med fra Archangel Isles til England og Nordeuropa i midten af 1860'erne. Ifølge Cat Fanciers 'Association (CFA) gjorde den russian blue kat sin første offentlige optræden i 1875 på en kongelig måde: udstillet i Londons Crystal Palace som "Archangel cat".

Racen blev hovedsageligt udviklet i England og Skandinavien indtil efter 2. verdenskrig. Og selvom blå betragtes som den typiske farve på denne race, er sorte og hvide russere også kendt. Disse farver opstod under 2. verdenskrig, da de få resterende russian blue katte blev krydset med British shorthair og siameser for at opretholde antallet. Fra 1960'erne begyndte russian blue racen at vinde popularitet og er i dag en favorit på katteudstillinger og derhjemme.

Racens personlighed og temperament

Russian Blue er en nysgerrig, blid og venlig kat. De er kendt for at være venlige, intelligente og er noget generte. Russian blue er en meget loyal og hengiven kat overfor sin familie.

Katten hilser dig sandsynligvis ved døren og følger dig overalt. Racen er kendt for at ville hente ting og åbne døre, men de kan også være dygtige jægere, der fanger gnavere, fugle eller kaniner.

Selvom russian blue er meget sociale væsner, nyder de også alenetid og vil aktivt søge et roligt, privat rum, hvor de kan sove. Russian blue har en tendens til at vige væk fra fremmede og besøgende og kan gemme sig under store sammenkomster.

Dette er en kat, der klarer sig bedst i et roligt, stabilt miljø. Den kan ikke lide forandring, og det er især vigtigt at måltider ankommer til tiden. Hvis du udvikler en stærk relation til din russian blue, vil din belønning være et dybt bånd med denne kærlige, elegante kat.

Udseende, størrelse og vægt

Russian blue er en elegant mellemstor kat. Ikke alle russian blue katte er bygget ens. 

Vægt:

 • Hankat: 4,5-5,5 kg.
 • Hunkat: 3–4,5 kg.

Men husk, som med de fleste andre væsener, der lever på planeten, har både kost og fysisk træning meget at gøre med en kats vægt.

Racen er fin, lang, muskuløs med slanke ben og går næsten på tæer. Hovedet er kileformet med fremtrædende knurhårspuder og store ører. Russian blue katte har lysegrønne øjne og lyserød-lavendel eller mauve poter.

Farve

Russian blue skiller sig ud med pelsfarven. Det er en jævn, lys blå farve med sølvspidsede hår, der ser ud til at glitre.

Selvom de kaldes den russian blue, ses sorte og hvide russiske katte undertiden. 

Russian blue kat.jpg

Pelspleje

Pelsen fra denne nuttede kat er dobbelt med en meget tæt underpels og føles fin, kort og blød. I tekstur er pelsen fra russian blue katten meget forskellig fra andre racer; hvis du skulle køre fingrene gennem en russian blues pels, ville de mønstre de lavede, forblive, indtil de bliver glattet ud.

Som de fleste korthårsracer kræver en russian blue kat ikke meget pleje, for at holde pelsen sund. De elsker opmærksomhed, og børstning af tænderne er en dejlig tilføjelse til den ugentlige rutine.

Denne race har en særlig forkærlighed for selskab og vil sidde ganske lykkeligt, mens den bliver kæmmet eller børstet, da den så kan bruge mere tid med den, den elsker.

Specielt om russian blue katte

Russian blue kan tilbringe timer med at underholde sig selv og har ikke noget imod, hvis den er alene hjemme om dagen, men den vil være meget glad for at se dig, når du kommer hjem.

Faktisk bliver disse katte meget knyttet til deres ejere. Men de foretrækker en lille cirkel af nære venner, så de er ikke tilbøjelige til at binde sig til alle, der kommer ind i dit hus. Alligevel ser nogle russian blue ud til at kunne fornemme, hvem der ikke kan lide katte, og kan begynde at prøve at vinde dem over på deres side.

Arvelige sygdomme

Russian blue er generelt en sund race, men kan som alle katte have forskellige forekomster af sundhedsmæssige problemer, der kan være genetiske.

Den ene er Diabetes mellitus (sukkersyge), en tilstand hvor kroppen ikke kan producere hormonet insulin korrekt. Dette resulterer i forhøjede niveauer af sukkerglukose, som er den vigtigste energikilde for kroppen. Vægttab og øget vandindtag og vandladning er vigtige tegn på diabetes hos katte.

Racen har en rigtig god appetit, og overvægt kan være et problem, der forårsager dårlig livskvalitet såvel som andre sygdomme.

Foder

En vigtig ting at huske på med denne race, er dens kærlighed til mad. Den vil spise mere end den har brug for og bede om mere, hvilket gør den til en sikker kandidat til vægtrelaterede problemer, hvis den får lov til at spise så meget, som den vil. Den bedste forebyggelse er at afmåle portioner og fodring på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

5 fakta om en russian blue kat

 1. Russian blues elegante og muskuløse krop får nogle mennesker til at kalde den "Doberman Pinscher katten"
 2. Racen forekommer større end den faktisk er på grund af dens overdådige, dobbeltpels, som er det mest iøjnefaldende træk ved denne kat.
 3. Russian blue er en glad kat. De er kendt for at være venlige, intelligente og er meget loyale og hengivne til deres familie.
 4. Den russiske kat kan godt lide at hoppe op på døren eller til toppen af en hylde, for at finde det perfekte udsigtspunkt og derfra holde øje med alt der sker i huset.
 5. Blå betragtes som den typiske farve på denne race, men sorte og hvide russere findes også.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.