British shorthair kat

Denne runde og kælne kat med den luksuriøse pels er en intelligent, stolt og kærlig ledsager. Den kan virke lidt reserveret i starten, men når den lærer dig at kende vil den blive din mest hengivne ven.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for British shorthair

Katteracen British shorthair stammer fra Storbritannien. Katten blev importeret fra Egypten i 1880'erne, da romerne invaderede landet. Racen, dengang kaldet ”British Blue”, blev udviklet af almindelige huskatte, og farven var altid den klassiske blå (dvs. grå).

British Blue blev hurtigt en populær kæledyrskat, især på udstillinger omkring århundredeskiftet. Omkring 1914–1918 blev persiske katte føjet til avlsprogrammet.

Avlen af racen stoppede dog næsten under første og anden verdenskrig, og i 1950'erne var der kun et par katte tilbage. Racen blev genoplivet med kryds til domestic shorthair, russian blues, persere og andre racer.

I starten havde katteracerne europæiske korthår og british shorthair en fælles standard, men i begyndelsen af 1980'erne besluttede International Cat Association (FIFe) at anerkende dem som to forskellige racer.

Personlighed

British shorthair er en rolig og stille race, der er kærlig, venlig og afslappet. Nogle gange beskrevet som en afslappet ledsager med et lavt lydniveau og et moderat aktivitetsniveau.

De er ikke overdrevent kærlige, men kan lide at være omkring dig og kommer godt ud af det med de fleste mennesker og andre kæledyr. Det er ikke en ængstelig race - de er det blide og afslappede familiemedlem, der forholder sig rolige uanset hvad.

Selvom de ikke er meget aktive katte, har de deres øjeblikke hvor de jagter og klovner rundt som killinger. De kan ikke lide at blive båret rundt og foretrækker at bevare deres værdighed med fødderne fast på gulvet.

British shorthair størrelse og vægt

Katten, british shorthair, er en mellemstor til stor størrelse kat med en muskuløs og stor krop. Den har korte og stærke ben og hale, runde faste poter og en afrundet halespids. Det ligner lidt en bamse med sin tykke og korte pels, store runde hoved og kinder, med de runde øjne og korte snude. Derfor bliver racen også tit omtalt som bamse kat i daglig tale. 

Da racen er en ganske stor og tung, når de ikke fuld modenhed før alderen 3 til 5 år.

 • Vægt for fuldvoksne hankatte: 5-7 kg.
 • Vægt for fuldvoksne hunkatte: 3-5 kg.

Farve

Pelsen til denne kat kommer i næsten alle farver og mønstre, ikke kun den originale grå (blå). De kan for eksempel være:

 • Sort
 • Hvid
 • Fløde
 • Chokolade
 • Rød
 • Kanel
 • Fawn
 • Lilla
 • Tabby
 • Tortoisefarvet

Øjnene afhænger af pelsfarven og kan være blå, grøn, guld eller kobber.

Pelspleje

Kattens korte, tætte og plysagtige pels er nem at pleje med et par ugentlige børstninger eller kæmninger. Hvis du har en udekat, skal du børste den oftere om foråret, når den fælder sin vinterpels.

British Shorthair, oversat til britisk korthåret kat, er den korthåret version, da der også findes en British longhair. 

British shorthair på stol.jpg

Specielt for British shorthair katte

British shorthair katte er, ligesom mange af de menneskelige briter, ganske velformulerede og værdige. De er intelligente katte, der sjældent gør destruktive eller hooligan-lignende ting. Selvom der er undtagelser er de fleste korthår generelt ikke skødekatte. Men de vil gerne ligge ved din side på sofaen eller være tæt på - hvis de kan lide dig. 

Arvelige sygdomme

De british shorthair-katte er generelt sunde, men de er tilbøjelige til hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte, og hæmofili B, en arvelig blødningsforstyrrelse. 

Fordi de tidligere er blevet avlet med persere, er der en lille chance for, at de bliver påvirket af polycystisk nyresygdom. Denne sygdom forårsager nyreproblemer på grund af cyster eller væskefyldte huller, der udvikler sig gradvist. Der er en gentest tilgængelig, så det er bestemt værd at spørge opdrættere om status for deres katte - gode opdrættere bør vide om det.

Foder

Som for mange racer er det mest almindelige sundhedsmæssige problem fedme. Især hvis din kat er nået til voksenlivet og tilbringer meget af sin tid i sengen eller sofaen - og britiske korthår elsker at slappe af. Så brug en dyrlæge-godkendt mad med al den ernæring, din kat har brug for, og hold den aktiveret med en masse sjov og spil.

5 fakta om en British shorthair kat

 1. Blå er den mest populære farve for britiske korthår, hvorfor mange mennesker stadig kalder racen "britisk blå".
 2. Der er også en langhåret race, kaldet britisk langhår, der er den samme som korthåret, undtagen pelslængden.
 3. Børn er ikke et problem for denne afslappede og rolige kat, så længe de ved, hvordan de skal opføre sig. Så lær dine børn at behandle den med respekt.
 4. Den er ofte ikke glad for at blive båret, men foretrækker at stå med fødderne på jorden.
 5. Undertiden har racen deres vilde øjeblikke, hvor de jagter og klovner rundt som killinger. Det kan overraske mange katteejere der er vant til at deres kat er klistret til sofaen.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.