Siameser kat

Hvis du leder efter en intelligent, kærlig og meget snakkesalig kat, er siameseren måske racen for dig. Men sørg for at du ved, hvad det kræver. Disse nysgerrige, aktive og sociale katte har brug for megen opmærksomhed og kan være krævende.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for siameser

Siameseren er en gammel race, der stammer fra Thailand, et land der tidligere blev kendt som Siam. Gamle manuskripter fra 1300-tallet viser, at denne race har eksisteret i århundreder. Munkene anså den for at være hellig, og den blev holdt som selskab snarere end som rottefanger i mange klostre.

Racen blev introduceret i den vestlige del af verdenen i slutningen af det 19. århundrede. Som mange andre katteracer blev den først præsenteret i England på Crystal Palace Cat Show i 1871. Den blev kaldt Royal Cat of Siam.

De siamesiske katte blev hurtigt populære blandt den britiske og amerikanske overklasse, der begyndte at importere siamesiske katte fra Asien. Opdræt i Vesten begyndte, og populariteten steg. I 1946 blev siameserne godkendt som en officiel race af International Cat Association.

Siameserens personlighed

Siameseren er en intelligent kat med en uendelig nysgerrighed. Vær forberedt på en social og krævende kat, der vil være din bedste ven. Den elsker virkelig at være medlem af sin menneske-familie og vil sørge for at blive involveret i alt, hvad du gør. Hvis du leder efter en rolig og stille kat, skal du lede videre.

Siameserne er ekstremt snakkesalige, har stærke holdninger og er kendt for deres høje, raspede stemme. Du kan være sikker på, at denne ledsager vil holde øje med dig og tale med dig hele dagen, uanset om den vil have mad, kontrollere hvad du laver, eller hvis du ikke giver den nok opmærksomhed. Da siameseren er en ret klog kat, vil den finde ting at underholde sig med, hvis du ikke er hjemme. Bliv ikke overrasket, hvis den åbner skabe, tænder vandhaner, leder efter nye gemmesteder eller ser tv uden at kede sig.

Den smidige og atletiske siameser elsker at lege. Da det er en klog kat, vil den kunne lide aktiviteter, der udfordrer den intellektuelt, som tricks, aktivitets-legetøj, udendørs løbegård og et stort kattetræ, hvor den kan klatre. De kan ikke lide at være alene i længere perioder. Men hvis du forlader hjemmet, skal du sørge for, at den har god underholdning til at holde den aktiveret.

Siameser kattens størrelse og vægt

Den mellemstore siameser findes i to forskellige typer - traditionel og show. Den første kaldes også æblehovedet siameser og har et afrundet hoved og en tyk krop.

Show-siameseren har en rørformet krop med lange ben og hale, og et kileformet hoved med store, trekantede ører. Den har mandelformede, blå øjne og en lang, lige næse. Den korte pels har punktfarver på en lysere baggrund.

Vægt:

 • En fuldvoksen han vejer: 4-6 kg
 • En fundvoksen hun vejer: 2,5–4,5 kilo.

Farve

Da den er punktfarvet, betyder det at farven på hovedet, benene og halen er anderledes end resten af kroppen. De normale punktfarver er blandt andet:

 • Sælbrun
 • Chokolade
 • Blå
 • Lilla

Den kan også ses i andre farver. Disse punktfarver blandes ofte med farver som fløde, elfenben eller hvid på resten af kattens krop.

Siameser kat i vindueskarm.jpg

Pelspleje

Den siamesiske korte og silkeagtige pels er let at tage sig af. Ugentlig børstning med en stålkam for at fjerne dødt hår og fordele hudens olier er nok til at holde pelsen i god stand.

Specielt for en siameser kat

Vi har allerede nævnt det mest berømte (eller berygtede) træk ved siameserne - deres høje stemme. Den taler meget mere end andre racer, så forbered dig på dagslange samtaler med din lodne kammerat.

Siameseren er et perfekt valg til familier med børn og hunde, så længe de naturligvis er kattevenlige. Den elsker den opmærksomhed den får, og vil gerne lege hentelege eller lære tricks, ligesom hunden i familien. Når du sidder i sofaen eller ligger i sengen, vil siameserne sandsynligvis ligge i dit skød eller ved siden af dig, under tæppet.

Arvelige sygdomme

Som for alle racer kan der være sundhedsmæssige problemer, der kan være genetiske. Siameserne kan være påvirket af følgende sygdomme:

 • Amyloidose, en sygdom, der opstår, når et type protein (amyloid) deponeres i kattens organer, primært leveren.
 • Medfødte hjertefejl og astma eller bronkiesygdom ses også blandt siamesiske katte. Nogle linjer i racen kan være disponerede for kræftformer som mediastinal lymfom og nogle tarmsvulster.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) og hoftedysplasi er også blevet beskrevet. Nogle siamesere lider under en mærkelig tilstand, der kaldes pica, hvilket betyder, at den vil indtage ikke-spiselige genstande som plast, tøj og andre materialer. Årsagen til denne opførsel er ikke fuldt ud forstået, men der er nogle studier, der peger på, at tilstanden kan være genetisk.

Foder

Som for alle katte er et velafbalanceret foder bedst, for at sikre, at det får den rigtige mængde ernæring, vitaminer og mineraler. En god balance mellem vådt og tørt foder anbefales for at bevare kattens vitalitet og helbred.

Når din siameser er en eventyrlysten og voksende killing, kræver den mad med protein og fedt. Der er også specifik mad til kastrerede eller ældre katte for at forhindre fedme. Tøv ikke med at konsultere din dyrlæge, hvis du har brug for hjælp til at vælge den rigtige mad til dit kæledyr.

5 fakta om siameser katte

 1. Et kælenavn for siameserne er "Meezer" på grund af dens høje stemme og konstante "snakken".
 2. Siameserne kan ikke lide at kede sig, så hold den aktiveret. De elsker krævede aktiviteter, at lege hentelege, klikkertræning og at lære tricks. 
 3. Hvis du arbejder meget eller ikke kan give den al den opmærksomhed den har brug for, er det en god ide at have en hund eller en anden siameser for at holde den med selskab.
 4. En dejlig gåtur i snor er ofte ikke et problem med en siameser. De elsker at opdage nye steder sammen med dig.
 5. Siameserne kan være ganske krævende. Så sørg for, at du har, hvad der kræves før du får en af disse kloge og kærlige skabninger.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.