Symptomer

Katte som udvikler astma starter oftest med periodevis at have besværet vejrtrækning. Dette kan inkludere både hoste og nysen. Enkelte katte kan trække vejret med åben mund. Den besværede vejrtrækning skyldes, at de små luftrør i lungerne (bronchierne) fyldes med slim, eller at luftrørenes diameter mindskes. Dette resulterer i et mindsket luftflow. Hvis denne tilstand varer i længere tid og tilstrækkelig mange luftrør lukkes vil det resultere i en alvorlig livstruende tilstand.

Diagnose

Katte som hurtigt udvikler svære symptomer skal tages til dyrlægen hurtigt, dog bør transporten foregå så roligt som muligt, da stress kan forværre situationen. Når katten er mere stabil tages ofte røntgenbilleder af lungerne. Dette gøres for med større sikkerhed at stille diagnosen astma og samtidig udelukke andre lidelser, fx hjerteproblemer, væske i lungerne og lungecancer. Diagnosen stilles ofte ud fra kattens sygehistorie og røntgenbilleder af lungerne alene. Undertiden kan det dog være nødvendigt at undersøge en celleprøve fra lungerne. Denne tages gennem en tynd slange som føres ned i kattens lunger gennem luftrøret. Dette gøres naturligvis når katten er i narkose eller i det mindste er kraftigt beroliget.

Behandling

Dyrlægen vil undersøge katten og evt give den ren ilt ved at placere den i et iltbur. Ofte gives medicin som beroliger katten sammen med medicin som udvider luftvejene og medicin som mindsker inflammationen i lungerne.

Optimalt bør det udløsende stof som forårsager astmaen findes. Herved kan det fjernes fra hjemmet, så katten ikke længere udsættes for det. Ofte kan det dog ikke lade sig gøre. I stedet iværksættes en mere langvarende medicinsk behandling. Ofte anvendes binyrebarkhormon og/eller medicin der udvider luftvejene. Hvis katten vil acceptere det gives medicinen som inhalationsmedicin. Dette gøres via en lille maske som forsigtigt placeres over kattens næse. Disse præparater gives typisk 1-2 gange dagligt. Fordelen med inhalationsmedicin fremfor almindelige tabletter er, at der er færre bivirkninger. Begge præparater kan dog gives som tabletter.

Fremtiden for katte med astma

Hvis katten sættes i behandling rettidigt er prognosen god. Mange katte lever symptomfrit i mange år.

Husk

Astma kan forværres hvis der er miljøforurening til stede, fx cigaretrøg, pollen og støv fra kattebakken og gulvtæpper. Stress kan forværre tilstanden.

Det er derfor vigtigt at:

  • forhindre at katten udsættes for røg
  • skifte filtrer i støvsuger og hjemmets klimaanlæg
  • reduce støv og svamp i hjemmet
  • minimere brugen af parfume, hårspray og luftfriskere.
  • bruge allergivenlige rengøringsmidler
  • bruge allergivenligt kattegrus, evt sand eller papir.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.