Cholangitis/hepatitis hos kat

En inflammation i leveren kaldes hepatitis, mens en inflammation i galdesystemet kaldes cholangitis. Sommetider forekommer en samtidig betændelsestilstand i både lever og galdegang, som benævnes cholangiohepatitis.

Leveren er placeret i bugens forreste del lige bag ved diaphragma (mellemgulvet). Leverens funktion er at rense kroppen for affaldsprodukter, producere forskellige vitaminer og proteiner, herunder plasmaproteiner til bloddannelse, samt regulere blodsukkeret og galdeproduktionen. 

Galdeblæren er placeret ved leveren, og galdegangen munder ud i tolvfingertarmen. Leveren producerer galde, som transporteres til galdeblæren, hvor det oplagres. Når katten æder tømmes galden i tarmen, hvor det bidrager til opløsning af fedt fra foderet. Affaldsprodukter, som dannes, når leveren renser blodet, kan også følge med galden og videre ud i afføringen.

Årsag

Det er normalt ikke muligt at fastslå årsagen til, hvorfor der udvikles inflammation i disse organer. Visse forgiftninger, tumorer og infektionssygdomme kan føre til hepatitis. Leveren kan normalt helbredes og mange inflammationstilstande kureres i løbet af nogle uger med understøttende behandling. En kat, som spiser uhensigtsmæssigt eller taber sig meget over en periode, kan udvikle fedtlever, hvilket er en livstruende tilstand.

Symptomer

Katte med inflammation i galdesystem og lever kan udvise symptomer i form af bugsmerter, nedsat appetit, forværret pelskvalitet, opkastning og diarré, gulfarvning i øjets slimhinde og sommetider feber. Symptomerne kan enten komme langsomt ved kroniske inflammationer eller optræde akut.

Diagnose

Diagnosen stilles ved hjælp af blodprøver, hvor levertal (enzymer som frigives fra beskadigede leverceller) og galdesyren måles. Ved langtidsvarende sygdom kan katten også have for lave proteinværdier i blodet samt blodmangel. Tegn på inflammation i lever og/eller galdegang kan ofte påvises ved en ultralydsundersøgelse. For at kunne stille en sikker diagnose kræves det til tider, at vævsstykker fra leveren analyseres på et laboratorium.

Behandling

Lever- og galdegangsinflammation behandles med drop, næringstilførsel (hos katte som ikke æder - sondemad), vitamintilskud og skånsomt foder. I visse tilfælde er det nødvendigt at give smertelindring for, at katten kan føle sig tilpas og kan begynde at æde igen. Bakterielle infektioner er usædvanlige i lever og galdesystem, hvorfor man sjældent behøver at behandle med antibiotika.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.