Studier viser at FORL/TR er en meget almindelig tandsygdom hos katte. Formodentlig er mere end hver tredje kat ramt, og jo ældre katten er, des mere sandsynligt er det, at den har sygdommen. Denne smertefulde tandsygdom medfører huller i tænderne, men kan ikke sidestilles med karies.

Årsag

Odontoklaster er kroppens egne celler og samarbejder normalt med odontoblaster i det konstant igangværende arbejde med at opbygge knoglevævet i og omkring tænderne. Odontoklasterne nedbryder, og odontoblasterne opbygger. Hos katte med FORL er odontoklasterne mere aktive end odontoblasterne, og som følge af dette nedbrydes de påvirkede tænder.

Paradontitis (tandløsningssygdom) kan nogle gange være svært at skelne fra FORL/TR. Ikke sjældent kan begge sygdomme forekomme samtidigt. Her er tandrøntgenfotografering til stor hjælp og giver et bedre tolkningsgrundlag.

Symptomer

Én eller flere af tænderne kan være påvirkede, men det kan også ske at samtlige tænder rammes, selvom det normalt er de første kindtænder i undermunden, som rammes.

FORL/TR medfører ofte et hul i tanden ved tandhalsen. Tandkødet forsøger at dække hullet, og man kan som regel se tandkød, som er kravlet en smule op på tandens yderside. Hvis skaden er nået ind til nerven i pulpa, og tandkødet og nerven i det ramte område er berørte, viser katten ofte smerte i form af at dirre/skælve med underkæben eller undgå at bruge undermunden.

Det kan være svært at opdage at katten har ondt i munden. Nogle gange bemærker dyreejeren at katten æder dårligere, savler, eller er afdæmpet og trækker sig væk. Mange katte har omfattende forandringer allerede inden de opdages og behandles, og kattene har da som regel haft smerte i lang tid. Diagnosen stilles ved hjælp af sondering og tandrøntgen, hvilket kræver fuld narkose. 

Forløb

Sygdommen kan se ud på flere forskellige måder. Det, som ses med det blotte øje, er skader på tandens krone eller hals, men tandroden kan også være involveret. Nogle gange er det kun roden, der er ramt, og så har katten ingen symptomer og viser ingen smerte.

Hvis det mistænkes at katten har FORL/TR, er det vigtigt at få taget røntgenbilleder af dens tænder. På disse billeder kan man opdage tidlige skader af FORL-angreb samt angrebne tandrødder. Rødderne kan være nedbrudte og erstattet af knoglelignende væv, uden at kronen har nogen synlige skader. 

Behandling

Der findes ingen kendte metoder til at forebygge sygdommen, idet der stadigvæk mangler tilstrækkelig viden om, hvorfor tænderne rammes. Derimod findes der ganske stor viden om, hvordan katten behandles, når den er diagnosticeret med FORL/TR.

En kat, som rammes af FORL/TR, undersøges i narkose, med sondering af tænderne, og røntgenfotografering med et tandrøntgenapparat. Sondering foretages via en sonde, som er et spidst redskab, der bruges til at undersøge mistænkelige defekter i tandens krone eller hals. Alle kattens tænder, samt kæbepartier, hvor der mangler tænder, røntgenfotograferes, med henblik på at opdage et eventuelt FORL-angreb.

Tænder, som er berørte, og hvor skaden har forbindelse til mundhulen (type 2), trækkes ud. For angrebne tænder, hvor skaden er begrænset til roden (type 1), bør udviklingen følges nøje.

Selvom katten er i narkose, lokalbedøves normalt de tænder, som skal trækkes ud. Hvis tandens rod er opløst, kan det være nok at fjerne kronen og tildække resterne af roden ved at sy tandkødet henover. Hvis roden er intakt, er dette dog ikke nok, og den skal derfor fjernes.

FORL/TR er en sygdom, som efterhånden kan ramme flere tænder hos katten. Både dyreejere og dyrlæger må være bevidste om, at det kan være nødvendigt at behandle tænderne flere gange.  Derfor bør der laves regelmæssige undersøgelser af mundhulen på katten.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.