Perser kat

Hvis du leder efter en plejekrævende, men alligevel værdig og blid ledsager er racen perser, noget for dig. Dette søde væsen elsker at blive plejet og ligge på skødet eller på dets yndlingssted.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for perser katte

Perseren er en af vores ældste og mest populære katteracer. På trods af dette ved vi ganske lidt om dens historie i detaljer. Vi ved, at den har eksisteret i århundreder, og at den fik sit navn fra regionen med sin oprindelse, Persien i det tidligere Mesopotamia og det moderne Iran.

Arkæologiske fund i Asien og hieroglyfer i Egypten har også vist billeder af langhårede katte, der muligvis er en version af den persiske kat. Disse kattetyper var også populære i det kongelige palads i Frankrig i det 18. århundrede.

Perser katten som vi kender dem stammer fra to varianter af langhårede katte - den persiske og angoraen, der stammer fra Tyrkiet. Perserne havde et bredt rundt hoved, lodret pels og kort krop, mens angoraen var slank og højbenet med et trekantet ansigt.

Nutidens perser er et resultat af selektiv avl af disse to racer, først i Storbritannien i slutningen af 1800-tallet og derefter i USA i begyndelsen af 1900'erne. Opdrætternes mål var en nuttet kat med rundt hoved, små ører, kort næse, store øjne, langt hår og en rund krop.

I dag kommer perser katten i to typer - en traditionel og en show.

Perserens temperament og personlighed

Perseren er en yndefuld, sød og føjelig kat. Den er afslappet, har en blid personlighed og foretrækker en rolig atmosfære, hvor folk behandler den venligt og med respekt. Du behøver ikke at bekymre dig om en atletisk kat, der benytter enhver lejlighed til at klatre eller hoppe op på møbler. De fleste persere foretrækker deres favoritsted på sofaen eller sengen. Den er på mange måder indbegrebet af en skødekat, der elsker at kæle.

De kan lide at blive snakket med og aet af børn, men forvent ikke at de deltager i en energisk leg med dem. De kan lide at lege med legetøj i deres eget tempo nu og da - altså når de har lyst til det.

Perseren vil ikke søge din udelte opmærksomhed, selvom den vil nyde, når du bruger din tid på den. At bruge lidt tid alene derhjemme er ikke noget problem for denne kat, selvom den godt kan lide din tilstedeværelse. Den er ikke snakkesalig eller højlydt, for det meste lader den øjnene tale. Den kan dog hilse på dig med et stille miav.

Perser kattens størrelse og vægt

Dette er en mellemstor kat med en veludviklet muskuløs krop. Krop, ben og hale er korte, stubbede og dækket af en lang, glamourøs pels. Det store runde hoved er prydet med et par store udtryksfulde øjne, en kort snude og små fluffy ører med afrundede spidser. Den har en markant hage og en fuldt afrundet pande.

 • Vægt for en fuldvoksen persisk han: ca. 4–6,5 kg 
 • Vægt for en fuldvoksen persisk han: 3-4,5 kg

Farve

Perserne kommer i adskillige farver og mønstre, og der er over 300 kendte farvevarianter ifølge den svenske katteforening SVERAK. Nogle af racens mest almindelige farver er:

 • Hvid
 • Sort
 • Blå
 • Chokolade
 • Fløde
 • Rød
 • Syren
 • Sølv
 • Guld

Farven på øjnene varierer afhængigt af pelsfarven.

Perser kat pelspleje

Dette er en udfordring, da perseren er en kat, der kræver høj vedligeholdelse. Medmindre du kan lide kattehår overalt i dit hjem, skal pelsen plejes dagligt med en stålkam. En grundig kæmning fjerner løst hår såvel som filtringer og knuder, hvilket kan være smertefuldt for din kat.

Der anbefales også et ugentligt eller månedligt bad sammen med en hårtørring af pelsen (på den laveste temperatur). Sørg for at du begynder at øve på dette, når din kat er en killing.

På grund af det lange hår sidder fæces og snavs fast i det nederste område og undersiden af halen. Sørg derfor for at hjælpe katten med rengøring af disse områder for at undgå pletter og ubehagelige klumper.

Specielt for en perser kat

Ikke alle persere ser ens ud. Der er f.eks. det persiske ansigt med et ekstremt fladt ansigt og den "dukkede" perser med et mere gammeldags udseende og et ikke så fladt ansigt. Husk, at fladheden kan forårsage åndedrætsproblemer for din kat. Tårekanaler og flåd fra øjnene kan også være et problem for perserne. Tør derfor øjnene dagligt for at forhindre pletter under øjnene, især på lyse katte.

En anden faktor man skal overveje med persere er kattebakken, da kattegrus kan sidde fast i kattens pels eller poter. Hvis du ikke holder din kat og kattebakken perfekt og ren, kan katten muligvis holde op med at bruge kattebakken.

Arvelige sygdomme

Denne race har nogle arvelige sundhedsmæssige problemer, som det kan være godt at vide noget om. En arvelig tilstand er polycystisk nyresygdom (PKD), der vises, når katten er omkring 7-10 år og forårsager cystisk degeneration af nyrerne og til sidst dysfunktion af en eller begge nyrer.

En anden arvelig sygdom er Progressive Retinal Atrophy (PRA) der forårsager synsproblemer tidligt i livet, udvikler sig hurtigt og kan resultere i blindhed.

Persere kan også få hypertrofisk kardiomyopati (HCM), dvs. fortykkelse af hjertets vægge og problemer med hoftedysplasi. På grund af persernes korte, flade ansigt med små næsebor og en blød gane der er for lang kan de få alvorlige vejrtrækningsproblemer og løbende øjne.

Foder

Selvom persere ikke er den mest energiske kat har de brug for nærende mad for at forblive sunde og i form, og opretholde en dejlig, silkeblød pels. Vælg en mad, der er rig på protein, har et minimalt indhold af kulhydrater og den rigtige mængde fedt. Tøv ikke med at vende, hvilken mad du skal vælge med din dyrlæge.

5 fakta om en perser kat

 1. Det er klogt at holde din perser kun som en indekat. Disse katte er ikke gode til at slås og får problemer med uvenlige katte og andre fjendtlige dyr.
 2. Fladansigtede racer som persere er følsomme over for varme. Så hold dit hjem køligt og lad dem aldrig være i solen på en varm sommerdag.
 3. Mange luftfartsselskaber nægter at transportere persere i lastepladsen på grund af racens risiko for åndedrætsbesvær eller endda død i stressede miljøer.
 4. Bliv ikke overrasket hvis din voksne perser pludselig springer ud i en killingelignende opførsel, løber rundt og opfører sig fjollet. Det gør de fra tid til anden.
 5. Da det ikke er en aktiv kat skal du være opmærksom på dens ernæring og holde den så aktiv som du kan med daglige, aktive øvelser.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.