Patellaluksation på hunde

Knæskallen (patella) bevæger sig normalt op og ned i en fure på forsiden af lårbensknoglen, når bagbenet bøjes og strækkes. Patella-luksation betyder, at knæskallen smutter ud af sin fure, kortvarigt eller længerevarigt. Det kan være smertefuldt og må nogle gange afhjælpes ved operation. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din hunds symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hvad er patellaluksation hos hunde?

Knæleddet er komplekst og udgøres af flere dele; lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben). Inde i knæet findes to menisker og to korsbånd, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.

Normalt vil knæskallen bevæge sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Hvis knæskallen hopper ud af furen, kaldes det en luksation.

Diagnostik ved patellaluksation hos hunde

Patellaluksation hos hunde kan inddeles i grader (0-4), afhængigt af hvor alvorlig lidelsen er. Undersøgelsen for patellaluksation udføres som regel med hunden stående på et bord, hunden er ikke bedøvet. For at undersøge om patella lukserer, tager dyrlægen forsigtigt fat om knæskallen og vurderer dens position og bevægelighed, dels mens hunden står med vægt på bagbenet, dels mens bagbenet bøjes og strækkes.

Røntgenundersøgelse, CT- eller MRI-scanning anvendes ikke til selve diagnosticeringen af patellaluksation, men kan anvendes i forbindelse med tilrettelæggelse af behandlingen.

Operative teknikker

Operationen for patellaluksation involverer ofte flere forskellige procedurer indenfor det samme indgreb. Operationen sikrer, at knæskallen fremover bliver holdt på plads i leddet.

Afhængig af graden af medial (ind mod kroppen) eller lateral (væk fra kroppen) patellaluksation, vil selve operationen involvere en eller flere af følgende indgreb: Crista tibia transpositionering, medial eller lateral ligament-desmotomi og medial eller lateral ligament-imbrikation.

Mange patienter har også behov for sulcusuddybning og nogle patienter kræver en fabellopatellarsutur. De procedurer, den enkelte patient har behov for, besluttes som regel undervejs i operationen.

Genoptræning efter operation

Efter operationen har de fleste patienter stor gavn af målrettet genoptræning, både ved fysioterapiøvelser hjemme, men også i en waterwalker på dyrehospitalet. Du kan læse mere om vores waterwalker her. Vores veterinærsygeplejersker med efteruddannelse indenfor fysioterapi, genoptræning og massage, kan vejlede om de bedste øvelser til den aktuelle patient.

Hvilke hunderacer døjer ofte med patella luksation?

Patellaluksation ses oftest hos mindre hunderacer, fx coton de tulearchihuahua, pomeranier, tibetansk spaniel, bichon frisé, og yorkshire terrier, men alle racer kan rammes af patellaluksation. 

 

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.