Jeg har opdaget en knude på min hund – hvad gør jeg?

En knude på din hund behøver ikke være farlig. Det er ret normalt for hunde at udvikle knuder i løbet af deres levetid. I takt med at hunde lever længere, vil du som hundeejer også støde på flere knuder eller gevækster. Læs mere om hunde og knuder nedenfor.

Har du opdaget en bule i huden på din hund? Så det er vigtigt at vide, at bulen kan være opstået af mange forskellige årsager og er højst sandsynlig ufarlig. Det er dog altid en god idé at få undersøgt knuden hos dyrlægen, for at udelukke, at knuden er ondartet. Det giver også mulighed for at holde øje med, at knuden ikke udvikler sig i den gale retning.  

En knude kan dække over mange ting. En knude kan blandt andet være: 

En knude kan også skyldes en infektion eller anden skade. For at diagnosticere hvilken type din hund har, skal knuden undersøges af dyrlægen 

Hvordan diagnosticerer dyrlægen knuden? 

Vi anbefaler altid at du kontakter din dyrlæge, hvis du opdager en bule, gevækst eller knude på din hund. Ved at få knuden undersøgt, giver du din hund den bedste omsorg og du kan få ro i maven med viden om, hvad årsagen til knuden er.  

Undersøgelse af knude

Dyrlægen undersøger knuden ved at tage en celleprøve, også kaldet en nåleprøve, som foretages uden bedøvelse. Det er et lille og hurtigt indgreb. Celleprøven analyseres herefter på dyrehospitalet eller sendes til et laboratorium. 

Du får svar på prøven efter 1-5 dage. 

Behandling af knuder 

Behandling af knuder varierer fra knude til knude. De fleste knuder vil blive behandlet kirurgisk, hvor knuden fjernes kirurgisk fra huden. Ved en godartede knude fjernes et mindre område omkring knuden. Hvor der ved en ondartede knude fjernes et større område, både på hudoverfladen og i vævet, for at sikre at hele knuden bliver fjernet.  

Ved nogle ondartede knuder, vil behandlingen være en kombination af kirurgi og kemoterapi. Kemoterapien gives i meget små doser og har det formål at få knuden til at skrumpe, inden den fjernes kirurgisk. På den måde kan man nøjes med at fjerne et mindre område.  

Forebyggende behandling af knuder på din hund 

Ligesom hos mennesker, så er forebyggelse essentielt, når det kommer til at opdage sygdomme i tide. Forebyggelse, når det kommer til knuder på din hund, handler især om regelmæssige tjek af din hund. Opdager du noget unormalt ved disse tjek, så skal du kontakte din dyrlæge. 

Hvordan tjekker jeg min hund for knuder? 

Jo hurtigere du opdager en knude på din hund, jo bedre mulighed for behandling er der. Derfor er det vigtigt at du som dyreejer også holder øje med din hund og jævnligt tjekker den for knuder. Vi anbefaler at du tjekker din hund minimum en gang om måneden. 

Sådan tjekker du din hund for knuder: 

  1. Start med hovedet og kig også ind i munden. Tag herefter en side af kroppen af gangen og glem ikke ben, poter, mave og hale. Hele kroppen skal undersøges! 
  2.  Brug begge hænder til at undersøge. Mærk efter både på hudoverfladen, men også hvordan det føles under huden. Hvis du finder noget, så prøv at sammenligne med den anden side. Du skal ikke være for forsigtig, brug et fast tryk.  
  3. En knude kan føles meget forskelligt. Den kan være hård eller blød, afgrænset eller mere spredt, den kan også sidde løst eller fast. Nogle er synlige, stikker ud eller kan være hårløse.  

Husk, ikke alle knuder er farlige og tumorer behøver ikke være ondartede. Knuder kan også forekomme efter insektbid eller en skade, som udvikler sig til en infektion.  

Føler du dig utryg? Det skal du ikke være. Kontakt dit lokale AniCura Dyrehospital, så står vi klar med hjælp og rådgivning.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.