Vi har fået ny hjemmeside

Vi håber du kan lide den. Ved alle store systemskift, kan der ske fejl, så vi beklager fejl, hvis en knap ikke virker, eller der står "hund" i stedet for "kat". Vi garanterer, at vi godt kan kende forskel på hund og kat, når I besøger os på klinikken.

Tarminvagination hos hund

Tarminvagination betyder, at en del af tarmen vikler sig ind i et efterfølgende tarmsegment. Tarmpassagen forringes kraftigt og også blodstrømmen til tarmen påvirkes, hvilket fører til vævsskade.

Årsag

Tarminvagination opstår oftest, når tarmen i nogle tilfælde er hyperaktiv, eksempelvis ved svær diarré, stor parasitmængde i tarmen eller ved kræftsygdomme. Hvalpe og hunde, som er under et år gamle, er mere disponerede for tarminvagination sammenlignet med voksne hunde.

Symptomer

Tarminvagination kan mistænkes, hvis hundens diarré bliver akut forværret. Symptomerne kan eksempelvis være forværring af almentilstanden, opkastning, blod i diarréen og tegn på bugsmerter.

Diagnose

Undertiden kan tarminvagination mistænkes, når dyrlægen palperer bugen (føler på hundens mave). Diagnosen stilles dog sædvanligvis ved hjælp af ultralyd.

Behandling

Hvis man mistænker, at hunden har tarminvagination, skal den opereres. I milde tilfælde kan tarmen masseres tilbage til sin oprindelige position under operationen. I mere alvorlige tilfælde kræves det, at det berørte tarmafsnit opereres bort, hvilket kaldes en "resektion", hvor et stykke af tarmen fjernes, og tarmenderne syes sammen. Ved alle typer af indgreb i tarmen er der sandsynlighed for komplikationer med risiko for lækage og bughindebetændelse.

Kontakt en dyrlæge

Det kan eksempelvis være, hvis symptomerne eller anbefalingerne passer til dit dyr.